Hlavní obsah

Řemeslníci odkryli v Kroměříži konstrukci podlahy zámecké galerie

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Podlaha největšího sálu zámecké galerie je zároveň stropem přísálí Sněmovního sálu, který si zahrál v oscarovém filmu Amadeus. Odborníci se obávali, že dřevěné trámy z 18. století mohou být poškozené, to se nepotvrdilo.

Článek

Podlaha v sále se pod návštěvníky místy houpala. „Byla obava, jestli konstrukce je zdravá, jestli dobře drží. Je to místnost 16 krát 16 metrů, strop nemá uprostřed žádnou nosnou zeď nebo pilíř, opravdu to je stejně velká místnost nahoře i dole. Tak jsme si řekli, že to pro jistotu otevřeme, pokud by tam nějaké problémy byly, a naplánovali jsme dodatečné zpevnění konstrukce,“ řekl Martin Krčma, výkonný ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži, které jsou zapsány na seznamu UNESCO.

Restaurátoři podle něj zjistili, že strop, který začal vznikat po roce 1750, je z 90 procent naprosto zdravý. „Samozřejmě nás to velmi potěšilo. Svým způsobem i překvapilo, protože je to konstrukce poměrně náročná, je to obrovská masa dřeva. Trámy jsou opravdu v bezvadném stavu. V jednom případě přistoupíme k drobné opravě, ale ani ta není ze statického důvodu závažná,“ uvedl Krčma.

V místě styku se zdivem jsou trámy opálené. „Je to tradiční způsob konzervace, který brání působení vlhkosti na dřevo,“ řekl Krčma. Po opravě podle něj řemeslníci v příštích týdnech naplní prostor mezi trámy materiálem, který prostor tepelně a zvukově izoluje. „Poté můžeme vrátit zpět nádherná barokní prkna a na to položit parkety,“ uvedl.

Kvůli pracím se muselo z obrazárny, která po Národní galerii nabízí druhou nejvýznamnější sbírku obrazů v ČR, odstěhovat všech 85 běžně vystavovaných děl. Figurují mezi nimi mimo jiné obrazy Tiziana, van Dycka a Cranacha staršího. Většina z nich je teď v Arcidiecézním muzeu v Olomouci. Opětovného zpřístupnění všech 11 sálů galerie se návštěvníci nejspíše dočkají až v příštím roce. Podle Krčmy budou lidé po jejich prohlídce moci nově volně projít do historické knihovny nebo Manského sálu.

V nejbližších dnech by na zámku měla začít i oprava střechy. Asi v létě zahájí restaurátoři práce na obnově Sněmovního sálu a dalších historických místností. Pro návštěvníky by měly zůstat přístupné. Loni začala oprava Mlýnské brány, která se zámkem sousedí. Vznikne v ní expozice věnovaná biskupské gardě. V Podzámecké zahradě se nadále pracuje na obnově vodního systému, počítá se tam také s rekonstrukcí Pompejské kolonády.

Správu zámku a Podzámecké zahrady převzalo loni olomoucké arcibiskupství, katolická církev je získala v restitucích v roce 2015. Předtím se o provoz obou památek staral Národní památkový ústav. Pětiletý projekt obnovy zámku a Podzámecké zahrady by měl být hotov koncem příštího roku. Náklady podle Krčmy přesáhnou 250 milionů korun, evropská dotace je 226 milionů korun.

Reklama

Doporučované