Hlavní obsah

Zámek v Sokolově využije volné prostory pro muzeum nebo kavárnu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Sokolovský zámek využije volné prostory po městské knihovně pro rozšíření muzejní expozice nebo kavárnu. Už letos plánuje vedení zámku vybudovat muzejní knihovnu a studovnu.

Článek

Uvolněné prostory zámku, ve kterých sídlila knihovna téměř 60 letech, čekají menší stavební úpravy. „Do prostor bývalé dětské knihovny bychom chtěli přesunout muzejní knihovnu. Prostory jsou na první pohled technicky v pořádku, musíme ale posoudit, jestli je v pořádku třeba elektřina, pokud ano, tak bychom prostory chtěli vymalovat,“ řekl ředitel sokolovského muzea Michael Rund. Knihy pro badatele by sem muzejníci přesunuli z ředitelství muzea, kde jsou v nevyhovujících místnostech.

Dále by chtělo vedení zámku upravit bývalou čítárnu, kde by měla vzniknout kavárna. V plánu je tam podle Runda vytvoření zázemí pro návštěvníky a pro společenské či kulturní akce. Provozovat by jej mohl komerční subjekt či neziskový sektor, třeba se zapojením handicapovaných.

Zámecký okruh by chtělo vedení rozšířit v prvním patře, kde doteď sídlilo oddělení knihovny pro dospělé. Stálý muzejní okruh funguje zatím jen ve dvou křídlech zámku. Probouráním zdí by se tak podle ředitele mohl do budoucna vytvořit uzavřený okruh s dosud nevystavenými exponáty. „V těch místnostech jsou dochované krásné štukové stropy, tam bychom chtěli návštěvníkům ukázat třeba zámecké interiéry, o které mají turisté na zámcích zájem,“ uvedl ředitel. V plánu je opravit také zámeckou kapli v jedné z věží zámku, kde by se kromě rozšíření expozice do budoucna mohly konat svatby.

Náklady na rekonstrukci ukáže až hotový projekt. Vedení zámku chce uskutečnit opravy po etapách. Financovat by je chtělo za přispění dotací.

V sokolovském zámku už jsou zrekonstruované sklepy, v nichž je nová expozice. V nových prostorách byly odkryty architektonické prvky z historie zámku, zejména zlatý poklad, který byl objeven v roce 1994 při výkopových pracích. Kompletní opravu prostor sklepení za 15,8 milionu korun tehdy financoval z větší části Karlovarský kraj, třemi miliony přispělo město Sokolov.

Reklama

Doporučované