Hlavní obsah

Řešení krize ve zdravotnictví u hranic. Češi se budou léčit u německých doktorů

Dojíždění za zdravotní péčí do Saska.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Krize kolem rumburské nemocnice v insolvenci má dohru. Obyvatelé Šluknovského výběžku budou mít hrazenou péči na území Saska.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví se v tomto týdnu chystá podepsat smlouvu, která zaváže sedm zdravotních pojišťoven k úhradě poskytované péče v Sasku. To samé bude platit i naopak – tedy pro Němce v momentě přeshraniční léčby.

Aktuálně má rumburská nemocnice kvůli vysokým dluhům zavřenou chirurgii. Některá další oddělení byla přestěhována jinam s tím, že v akutních případech mají pacienti jezdit do nemocnic v sousedních městech. Jenže to vyvolává nevoli. Mezi pacienty i některými zdravotníky panuje strach, že by mohly být dojezdové vzdálenosti příliš velké.

Nová dohoda zajistí, že se české pojišťovny zapojí do spolupráce se sousedním Saskem. Což by pro mnohé obyvatele mělo být skutečně blíž než do vedlejších nemocnic v českých městech.

„Na základě toho by pak pojišťovny tuto péči hradily a pacienti by mohli využívat služby v rámci německého systému. Je to o tom, že tady máme volné hranice a EU, a je dobře to využít. Jen musíme najít nějaké mechanismy úhrady,“ uvedl pro Seznam ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Spolupráce se zúčastní celkem sedm zdravotních pojišťoven včetně VZP či Vojenské zdravotní pojišťovny nebo RBP. Bližší detaily spolupráce určí speciálně ustanovená komise.

„Hlavně by se měl v té komisi začít připravovat seznam zdravotnických zařízení, která budou moci obyvatelé ze Šluknovska v Sasku využívat,“ sdělil náměstek ústeckého hejtmana Stanislav Rybák (KSČM). A vedle toho by se řešilo i to, co dělat v případě sporů.

Pokud jde o budoucnost zadlužené rumburské nemocnice, ta stále není jasná. Momentálně ji řeší insolvenční správkyně. Většina oddělení ale podle ředitele nadále funguje. „Nicméně jsme museli zavřít chirurgii, a to jak ambulanci, tak lůžkovou část, protože jsme museli vyčerpat dovolené, a bohužel jsme neměli náhradu za lékaře,“ sdělil ředitel zdravotnického zařízení Petr Dubravec.

Nemocnice ale odeslala i přes původní nepříznivý výhled všechny mzdy svým zaměstnancům. Kraj ke komplikované situaci uvedl, že podpisem prohlášení o přeshraniční spolupráci nekončí snaha Ústeckého kraje zajistit péči pro obyvatele výběžku. I podle ministra jde jen o doplňkovou službu.

Reklama

Doporučované