Hlavní obsah

Šéf mordparty odchází. Zločin se za éry Josefa Mareše proměnil

Foto: ČTK/Šimánek Vít

Nejznámější český vyšetřovatel vražd Josef Mareš na archivním snímku.

Reklama

Řešil ty nejznámější vraždy. Teď po třiceti letech Josef Mareš končí. Odejít se rozhodl především kvůli špatným vztahům s nadřízenými.

Článek

Josef Mareš, vedoucí oddělení vražd pražského krajského policejního ředitelství, skončí k 30. listopadu ve funkci. Jako první o tom informoval Deník N, kterému Mareš informaci potvrdil.

Důvodem jsou napjaté vztahy v pražské policii. Šéf pražských policistů Tomáš Lerch uvedl, že mu Mareš svůj odchod oznámil chvíli po Lerchově nástupu na post ředitele.

Josef Mareš se stal pojmem ve svém oboru. Byl u těch nejznámějších a mediálně sledovaných vražd – vyšetřoval zmizení devítileté Aničky v pražské Troji, za mříže poslal Ivana Roubala i Ivana Jonáka, byl u nechvalně známých orlických vražd.

Za jeho éry se zločin v Česku zásadně proměnil. V devadesátých letech začala na území republiky operovat balkánská mafie – a nejen ta. Tehdy bylo jen v Praze ročně i osmdesát vražd. Rekordní byl rok 1998, kdy bylo spácháno celkem 313 vražd, o rok dříve to bylo 291 vražd a třeba v roce 1994 celkem 286 vražd. Oproti tomu loni násilně zemřelo v zemi „jen“ 88 lidí.

Podrobný rozbor, jak se zločin v Česku proměnil, si můžete pustit na přiloženém videu.

Uzávěrka Sabiny Slonkové: Jak se vraždí v Česku? Mapa zločinu se proměnila.Video: Jan Fuka, Seznam Zprávy

Josef Mareš začínal na Obvodním úřadě vyšetřování v Praze a v roce 1992 postoupil na krajské policejní ředitelství. Tam vyšetřoval orlické vraždy, kdy pachatelé vraždili hlavně podnikatele, aby získali peníze. Své oběti pak naházeli do sudů a shodili do orlické přehrady.

V devadesátých letech se zabýval kauzou lehkých topných olejů, v níž šlo o obří – až stomiliardový – daňový únik. Podnikatelé tehdy přejmenovávali naftu na lehký topný olej, aby se vyhnuli placení daní.

Zabýval se také vraždou manželky Ivana Jonáka, vlastníka pražského klubu Discoland Sylvie. Klub byl v 90. letech oblíbeným místem známých osobností. Novák se údajně obával, že o podnik přijde, jelikož držitelkou licence byla jeho žena. Vraždu tak objednal jak pro ni, tak jejího milence.

Podílel se například na případu nejméně pětinásobného vraha Ivana Roubala. Ten svou poslední doloženou vraždu vykonal v roce 1994. Večer přišel do autopůjčovny v Praze 2, kterou vykradl. Dva vlastníky firmy a náhodného návštěvníka svázal do kozelce a nohy jim připoutal kolem krku. Majitelé firmy pod tíhou vlastního těla zemřeli, návštěvníkovi se podařilo vyprostit. Zavolal policii, která 30. března Roubala zatkla. Odsouzen byl nejprve na dvaadvacet let a po doložení dalších vražd na doživotí.

K velmi sledovaným případům Josefa Mareše patří i ten z roku 2010. Tehdy vedl tým „Anička”, který pátral po zmizelé devítileté Anně J. z pražské Troji.

Své mnohaleté zkušenosti zúročil i pro širší publikum. Diváky televizního seriálu Případy prvního oddělení zasvětil do kriminálních případů inspirovaných skutečnými událostmi, kde je spoluautorem scénáře.

Doposud není jasné, jestli Mareš u policie zůstane na jiné pozici. Jeho nadřízený Lerch navrhl, aby Mareš za své působení u policie dostal ocenění.

Na videu níže vám nabízíme rozhovor novinářky Sabiny Slonkové s Marešovým předchůdcem, legendou české kriminalistiky Jiřím Markovičem, který pražskou mordpartu zakládal.

Než se přestalo vraždit. S legendou kriminalistiky Jiřím Markovičem nejen o tom, jak usvědčil spartakiádního vraha či sadistického kanibala.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované