Hlavní obsah

Unavený Babiš? Možná, ale národ by teď neopustil, říká Schillerová

Hostem Výzvy byla ministryně financí Alena Schillerová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

S téměř 22 % a 178 mandáty je ANO jasným vítězem krajských voleb. Zvítězí také česká ekonomika s dosavadním plánem ministryně za ANO na 320miliardový schodek v příštím roce? Odpovídala Alena Schillerová.

Článek

Hnutí ANO v krajských volbách drtivě vyhrálo, alespoň co do počtu mandátů. Otázkou zůstává, kde dokáže sestavit koalice a kde naopak skončí v opozici. Sám šéf hnutí domlouvání koalic „proti Babišovi“ nazval „spiknutím nenávisti“. Lze krajský výsledek strany považovat za jasný triumf, nebo spíš Pyrrhovo vítězství? Co by mělo ANO do následujících sněmovních voleb změnit? I na to jsme se ptali ministryně financí za ANO Aleny Schillerové ve Výzvě.

Na konci září ministryně Schillerová také představila vládě plán, jak bude vypadat rozpočet na příští rok. Podle jejího návrhu by mohl schodek v příštím roce dosáhnout 320 miliard. A to se v něm zatím nepočítá s tím, že by byla dle vládního slibu zrušena superhrubá mzda a zavedena patnáctiprocentní daň z příjmů. V takovém případě by byl schodek rázem o několik desítek miliard vyšší.

Podle odhadů ekonomů by se mohl deficit v příštím roce vyšplhat dokonce nad letošních 500 miliard korun. „Chceme napumpovat peníze do ekonomiky, podpořit spotřebu, podpořit investice, proinvestovat se touto krizí. To je jediná šance. Dát lidem, živnostníkům, firmám práci,“ obhajovala už letošní rekordní deficit ve Výzvě na konci června ministryně financí.

S čím plánovaný rozpočet na příští rok počítá a o kolik se zvýší? Kde se bude ekonomice nejvíce pomáhat a na koho se už možná nedostane? Kdy se české veřejné finance vrátí na úroveň před krizí?

Výběr nejzajímavějších odpovědí vám nabízíme níže:

Jak hodnotíte výsledek krajských voleb?

0:30 - Hodnocení nechám na politolozích. Já si myslím, že se ve volbách odrazilo také hodnocení vlády. Mrzí mě, že ostatní politické strany nerespektují výsledek voleb. Vyhráli jsme v deseti krajích, ale hejtmany budeme mít, dejme tomu, ve čtyřech. Je těžká doba a důležité je nepolitikařit, ale spolupracovat s vládou.

Divíte se tomu, že s vámi jiné strany nechtějí jít do koalic, když je váš předseda Andrej Babiš neustále uráží?

03:50 - Odlišila bych celostátní politiku. Jsem tři roky ministryně financí a musím říct, že tam se často servítky neberou. Krajská politika je hodně o osobních vztazích. Parlamentní politika je hodně tvrdá.

Co říkáte na propad ČSSD v krajských volbách? Neměli byste si začít hledat nového partnera?

06:25 - Sociální demokraté přišli o hodně mandátů, přestože byli na krajské úrovni etablovaní. Já ale musím jako ministryně umět mluvit s každým.

To se o vás mezi politiky říká, že jste pravým opakem Andreje Babiše. Jste smířlivá, nekonfliktní, neútočíte na ostatní.

07:37 - Andrej Babiš je z jiného těsta. Já si naopak myslím, že se doplňujeme. To ale neznamená, že se neumím ozvat. On je jiný člověk a určitě má svou fanouškovskou základnu. Je manažer, který si jde za svým.

SPD je na vzestupu. Seděla byste s nimi ve vládě, přestože chtějí například vystoupit z Evropské unie?

09:10 - Vždycky je to o rozhodnutích. Já neházím přes palubu žádnou demokraticky zvolenou stranu. Pokud by ale měla program, který jde přímo proti tomu našemu, tak by taková vláda ani nevznikla. Ale když projednávám dílčí věci, bavím se se všemi a hledám podporu.

Pokud by se proti vám takto po volbách spojily ostatní strany, je hnutí ANO - Andrej Babiš - připravené sedět v opozici?

11:00 - Do voleb máme zhruba rok. To se může udát mnoho věcí. Teď je pro mě podstatné, abychom zvládli rozpočet. Být v provizoriu považuji za nemožné, to bychom se vrátili o několik let zpátky. O volbách nyní nechci spekulovat.

Andrej Babiš v posledních dnech vypadá unaveně, máte také takový pocit?

12:30 - On jako předseda vlády z nás nese největší politickou odpovědnost, teď má za sebou náročné období. Možná tedy občas unavený je. On je ale urputný a nevzdává se. Z politiky odejít nechce, národ se v takto těžké chvíli neopouští a on by to nikdy neudělal.

O vás se často mluví jako o možném nástupci Andreje Babiše spolu s Karlem Havlíčkem.

13:50 - Tuto teorii jsem slyšela několikrát. Já jí ale neřeším. Necháme budoucnost věcem příštím. Jediné, co jsem připustila, je, pokud dostanu nabídku kandidovat v parlamentních volbách, tak tu nabídku přijmu. Protože po těch třech letech v politice si myslím, že bych měla vědět, jestli důvěru voličů dostanu, nebo ne.

Z hnutí ANO odešla řada osobností, vy ale zůstáváte. Čím to?

15:27 - My se s Andrejem Babišem známe dlouho, já byla jeho náměstkyně, když byl ministrem financí. Dokážeme se i pohádat. On se ale k ženám chová jinak než k mužům, není na ně tak tvrdý jako na muže. On často říká: „Já nejraději dělám se ženami. Jste zodpovědné, pečlivé.“

Nevadí vám, že vás retušují na fotografiích? Nejste si na nich někdy vůbec podobná.

17:02 - Často jde o fotografie do médií, které nemohu ovlivnit. Pokud mě fotí kolegové z ministerstva, tak je prosím, ať mě neupravují. Já se cítím dobře. Co se týče fotografií do kampaně, do těch jsem vůbec nemluvila.

Všiml jsem si, že jste také aktivní na sociálních sítích.

18:34 - To mě moc baví, docela jsem tomu propadla. Fotografie i příspěvky si vybírám sama, když jsem třeba v terénu, poprosím kolegy, ať mi pomohou je na internet umístit, ale vybírám si je sama.

Podívejme se nyní na rozpočet. Nevyhlásila jste vlastní nouzový stav pro české veřejné finance?

19:44 - Určitě ne. Ze dne na den nastoupila plošná krize, kterou nikdo nečekal. Museli jsme udělat lockdown. A měli jsme dvě cesty. Nedělat nic, nikomu nic nedat. Tou jsme se odmítli vydat. My se rozhodli jít cestou pomoci lidem i firmám. Měli jsme pro to výborné předpoklady. Nízkou míru zadlužení, přebytkové veřejné finance. A taková pomoc nestála pět korun.

Není těch plánovaných 500 miliard pro letošní rok přestřelených? Je to vůbec reálné utratit?

21:20 - Udělám vše pro to, aby se to neutratilo. V červnu jsem nevěděla, co nás čeká, proto je tam rezerva. Dneska vidím, že šlo o odražení ode dna. A jak tedy dopadne letošní rozpočet? Já tipuji, za předpokladu, že nebudou další plošná ekonomická opatření, že strop bude do 400-450 miliard korun.

Na příští rok jste přišla s návrhem 116 miliard, nakonec je to 320 miliard. V rozhovoru pro Reuters jste připustila, že by to mohlo být i 400 miliard. Jak to tedy je?

24:11 - Těch 116 miliard, s tím jsem nikdy nepřišla, vzniklo to tak, že jsem připravovala podklady pro jednání expertního ekonomického týmu pana prezidenta, byl to návrh v době, kdy nebyla makroekonomická predikce. S tím číslem jsem nikdy nepracovala. K 1. lednu 2021 navrhuji 320 miliard. Když si tu částku rozložíme, tak 214 miliard dělají dočasné propady na příjmové straně nebo výdaje na výdajové straně, které odezní…

Rozumím, ale jak se z toho dostaneme?

27:54 - Máme připravený plán konsolidace. Je nastavený už v novele zákona o rozpočtové odpovědnosti, tak že budeme o půl procentního bodu strukturálního salda snižovat. Příjmová strana se začne zase plnit, výdaje poklesnou. Plánujeme, že se na ten stav strukturálního salda dostali v roce 2028.

Divačka se ptá: Proč v době, kdy počítáme každou korunu, se rozhodne o kanálu Dunaj-Odra-Labe za 15 miliard?

31:11 - Já chci upozornit, že 15 miliard se teď vynakládat nebude. Je to expertní materiál Ministerstva dopravy, musela jsem na něj dát. Na jeho základu se nyní budou analyzovat ty nejlepší přístupy. Realizace bude nejdříve v roce 2030.

Nesnažíte se tím pouze udělat dojem na prezidenta?

33:02 - Tak to nevidím. Na Ministerstvu dopravy je za tím kus práce a nyní ten materiál musíme analyzovat.

Pojďme nyní k superhrubé mzdě, i když já ten termín nemám rád. Pojďme říkat snížení daní fyzických osob u zaměstnanců. Pan prezident Zeman i guvernér Rusnok říkají, že je to nepromyšlený krok. Nezahráváte si rok před volbami s ohněm?

34:33 - My to máme v programovém prohlášení vlády, že zrušíme superhrubou mzdu a efektivní daň snížíme na 19 procent.

Andrej Babiš ji ale navrhuje snížit na 15 procent, což znamená obrovský propad státního rozpočtu. Souhlasíte s tím?

37:08 - My chceme dvě sazby. 15 procent pro většinu, pro ty, co mají příjmy do čtyřnásobku průměrné mzdy, a pro zbytek by byla ještě daň 23 procent.

Jako ministryni financí, která chce státní kasu plnit, vám to přijde v pořádku? V době, kdy kvůli koronavirovým opatřením máme schodek 500 miliard?

38:40 - Ve mně se tluče daňařka a rozpočtářka a důležité je si říct, co vám táhne ekonomický růst.

Pomohli jste důchodcům, pomůžete zaměstnancům snížením daní. Je řada dotazů, co bude s živnostníky, jestli se například obnoví pětadvacítka nebo něco podobného.

41:11 - V tuto chvíli nic neplánujeme. Omezení je na 14 dní. Není to navíc žádné plošné vypnutí.

A co pomoc samoživitelkám?

42:11 - Narážíte na můj výrok, který byl vytržený z kontextu. Já si samozřejmě pravých samoživitelek vážím. Vysvětlovala jsem, že nemáme žádný skutečný přehled o počtu samoživitelek. My máme robustní sociální systém, tím chci říct, že nenecháme nikoho na holičkách. Pokud potřebuje pomoct, může se na stát obrátit.

Poslední otázka. Slovníkem ANO bych se chtěl zeptat: „Kdy zas bude líp?“

45:11 - Já pravděpodobně vstoupím do historie jako ministr financí s vysokým schodkem. Mě ale těší, že jsme se rozhodli pomoci. Zachránili jsme spoustu firem a živnostníků. A to, že se ekonomika odrazila ode dna, a tím jak se zlepšuje, jsme vytvořili most k době, kdy bude zase líp.

Reklama

Doporučované