Hlavní obsah

Příští rok přijde obrat k lepšímu, výdělky ale spolkne inflace, předvídá Schillerová

Predikce ministryně financí Aleny Schillerové pro příští rok.

Reklama

Ministerstvo financí zveřejnilo makroekonomickou předpověď pro rok 2021, klíčový dokument pro sestavení státního rozpočtu.

Článek

Ministerstvo financí předpokládá, že po letošním hlubokém propadu o 6,6 procenta se příští rok tuzemská ekonomika vzpamatuje z koronavirového šoku a poroste o 3,9 procenta.

Úřad ministryně Aleny Schillerové to uvedl v nejnovější predikci makroekonomického vývoje, tedy v dokumentu, na který se s napětím čekalo, protože se od něj bude vyvíjet i sestavování státního rozpočtu pro příští rok.

„Česká ekonomika je zcela zásadním způsobem ovlivněna pandemií nového typu koronaviru. Opatření přijatá k zamezení šíření nákazy způsobila v 1. pololetí 2020 mimořádně hlubokou recesi,“ popisuje predikce hned v úvodu.

Schillerová a její odborníci pracují se scénářem, že již nebudou přijímána další významná plošná restriktivní opatření. Jinak řečeno: že vláda už centrálně ekonomiku nevypne jako na jaře. Dramatický vývoj nákazy v posledních dnech však vyvolává obavy, že přijdou další, nová omezení.

Ekonomická aktivita by podle dokumentu měla pozvolna oživovat. „Šok do agregátní poptávky i nabídky by měl být pouze dočasný a jednorázový. Celkově pro rok 2020 počítáme s propadem ekonomického výkonu o 6,6 %. K hlubokému poklesu by mělo dojít ve všech složkách užití s výjimkou spotřeby sektoru vládních institucí. Oživení ekonomické aktivity by se mělo projevit v růstu HDP v roce 2021, který odhadujeme na 3,9 ,“ uvádí dokument.

Reálné mzdy budou klesat i příští rok

Kvůli ekonomickému propadu a s ním spojenému snížení poptávky po práci by letos měla klesnout zaměstnanost. Rovněž by mělo dojít ke zvýšení míry nezaměstnanosti. Ekonomická situace by se měla výrazně promítnout i v dynamice výdělků, a to poklesem průměrné reálné mzdy v letošním roce i v roce 2021.

„Očekáváme proto v roce 2020 hospodaření veřejných financí se schodkem 6,4 % HDP a s růstem dluhu na úroveň 39,4 % HDP,“ uvádí Schillerová.

Reklama

Doporučované