Hlavní obsah

Řidičky v Saúdské Arábii: Je to velké vítězství pro ženy, budou následovat i další změny, myslí si novinářka Procházková

Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Saúdské Arábii platil zákaz řízení pro ženy od roku 1957, jeho zrušení je součástí změn, které mají rozpumpovat místní ekonomiku. Je to ale i malá revoluce v oblasti práv žen v muslimském světě.

Článek

„Ženy už třeba budou mít možnost se samy dopravovat do práce, odpadnou tak třeba velké náklady na řidiče a budou se moci víc zapojovat do pracovního procesu. Víc se to vyplatí jim i zaměstnavatelům,” vysvětluje novinářka Petra Procházková, která se dlouhodobě věnuje otázce postavení muslimských žen ve společnosti. Právě Saúdská Arábie je podle Světového ekonomického fóra jednou z nejhorších zemí na světě, pokud jde o rovné příležitosti žen a mužů.

Podle Procházkové tam budou následovat další změny, které zlepší situaci místních žen. Podobný trend sleduje i v jiných muslimských zemích. „Třeba v Afghánistánu je teď velký zájem o řidičské průkazy i o autoškoly, tam ale mohou ženy řídit už dlouho. Díky tomu odkládají taky burky, ve kterých nemají periferní vidění. Má to tedy i takové dopady,” tvrdí Procházková, která šest let žila a pracovala v Kábulu. „Začala jsem tam řídit hned v roce 2001, tehdy jsem vypadala na silnici jako úkaz,” vzpomíná novinářka.

Jak se podle ní změní situace žen díky řidičským průkazům? Lepší se postavení muslimských žen ve společnosti? A jak vzpomíná novinářka na léta strávená v Afghánistánu, kde dodnes pomáhá ženám? Podívejte se ve videu ve článku.

Reklama

Doporučované