Hlavní obsah

Říjnovou premiéru show iMucha přeložili na 19. května 2021

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Premiéra multimediální show iMucha, která se odehrává na pozadí života a díla autora secesních plakátů i monumentální Slovanské epopeje Alfonse Muchy, se uskuteční v pražském O2 universum 19. května příštího roku.

Článek

„Plánovaná říjnová premiéra byla přesunuta v důsledku dopadů celosvětové pandemie koronaviru. Vstupenky zůstávají v platnosti. Diváci, kterým nové datum nevyhovuje, si mohou do konce roku požádat o vrácení vstupného,“ informovala Karla Sluková.

„Mrzí nás, že nemůžeme premiéru uskutečnit v plánovaném datu, protože na letošní rok připadá 160. výročí narození Alfonse Muchy, kterému jsme tímto projektem chtěli k narozeninám složit poklonu,“ uvedl autor a režisér projektu Michal Dvořák, který chce s programem iMucha navázat na úspěchy dosažené s jeho předchozím projektem Vivaldianno.

Příběh o životní cestě slavného malíře, grafika, designéra a vizionáře stylu secese je vyprávěn očima mladého kreslíře komiksů. Projekt iMucha slibuje projekce, moderní hudbu, tanec, akrobacii i atraktivní jevištní ztvárnění. Tvůrci chtějí ukázat, jak by vypadala tvorba progresivního umělce Muchy, kdyby žil v současnosti. Zatím nabídli zájemcům ukázku v podobě traileru.

Život známého výtvarníka chce v nových souvislostech ukázat také režisér Roman Vávra. Jeho snímek Svět podle Muchy, který je kombinací hraného a dokumentárního filmu, bude mít premiéru 28. září v pražském kině Lucerna. Diváci budou moci na snímek o životě Alfonse Muchy přijít do kin od 1. října. Připomene letošní 160. výročí Muchova narození, které připadlo na 24. července.

Muchův věhlas se zrodil hlavně díky spolupráci s hereckou hvězdou Sarah Bernhardtovou, malíř se ovšem na vrcholu úspěchu rozhodl opustit Paříž, aby pro svůj národ doma vytvořil Slovanskou epopej. Jeho dílo, které bylo podle některých historiků umění anachronismem už v době svého vzniku, dodnes inspiruje tvůrce po celém světě. Odráží se zejména ve street artu, plakátech pro hudební styl psychedelic rock i japonském komiksu manga. Mezi tvůrce, kteří se k Muchovu odkazu otevřeně hlásí, patří například Stanley Mouse, tvůrce plakátů pro skupiny a hudebníky jako Janis Joplinová, Grateful Dead či Jimi Hendrix, americký umělec Mear One nebo japonský ilustrátor Jošitaka Amano.

Reklama

Související témata:

Doporučované