Hlavní obsah

Rizika a jistoty 2019. Za kolik bude koruna a co s hotovými penězi

Kam investovat v roce 2019 podle Jana Sýkory, spolumajitele Wood & Company.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Originální shrnutí rad pro drobné i větší investory od českého burzovního matadora Jana Sýkory, spolumajitele Wood & Company.

Článek

Čeká nás velmi pravděpodobně turbulentní rok 2019 a příliš nezáleží na tom, zda investujete měsíčně stokorunové částky nebo miliony.

Přelom starého a nového roku vždy přináší předpovědi, co se může dít v ekonomice, jak si povedou akcie, jak dluhopisy či další investiční instrumenty.

Petr Novotný, jeden z autorů pořadu Televize Seznam Byznys, přivítal v závěru roku 2018 ve studiu spolumajitele Wood & Company a tuzemského guru, pokud jde o akciové trhy, Jana Sýkoru.

Co nás tedy čeká v roce 2019?

Růst úrokových sazeb České národní banky v roce 2019 dále zdraží hypotéky, ovšem úroky vkladů klientů bank porostou pomaleji. Vyšší výnosy dluhopisů potěší konzervativní investory. Ceny akcií budou rozkolísané, jejich vývoj je nejistý.

„Koruna může kolísat, oslabit pod 27 korun za euro by ale neměla,“ předpokládá Jan Sýkora a dlouhodobě koruně věří. Zatím se podle něj nevyplatí držet větší množství hotovosti, protože výnos, který přináší, je minimální. Je dobré ale být připraven na aktuální propad cen aktiv a pak nakupovat.

Českou ekonomiku čeká v tomto roce mírné zpomalení, naopak ceny stoupnou. Zaměstnavatele bude dále trápit nedostatek pracovní síly. Firmy kritizují pravděpodobné červencové zrušení karenční doby pro výplatu náhrad mzdy v prvních třech dnech nemoci, živnostníci naopak vítají růst maximálního limitu příjmu pro použití výdajových paušálů na dva miliony korun.

České akcie loni klesly podle indexu PX o devět procent, index končí rok na 986 bodech. Pražská burza propadla hlavně v prosinci.

Co svět? Americké akcie loni utrpěly nejprudší pokles od roku 2008, kdy ekonomiku svírala finanční krize. Světový akciový trh letos zažil největší výprodeje od finanční krize. Globální index FTSE All World ztratil 12 procent, což je nejhorší roční výsledek od roku 2008, napsal list Financial Times.

Reklama

Související témata:

Doporučované