Hlavní obsah

Rodina Prokazovových zůstane kompletní. Děti jim chtěli odebrat kvůli účasti na protestech v Moskvě

Manželé Prokazovovi s dítětem.

Reklama

Moskevský soud zamítl návrh prokuratury odebrat manželům Prokazovovým rodičovská práva. Olga a Dmitrij Prokazovovi měli být podle prokuratury práv zbaveni, protože se svým ročním dítětem na konci července přišli na nepovolenou demonstraci v Moskvě.

Článek

Prokuratura Prokazovovy obvinila, že jejich roční dítě při nepovolených protestech předali třetí osobě, což ho ohrozilo na životě. Onou třetí osobou byl ale Sergej Fomin – muž, který šel v čele protestního průvodu, a bratr Olgy Prokazovové.

„V průběhu demonstrace předali malé dítě, jež bylo kvůli svému nízkému věku bezmocné, třetí osobě, což chlapce ohrozilo na zdraví i životě a způsobilo mu fyzickou i morální újmu,“ stálo v prohlášení státního zastupitelství. „Tímto způsobem manželé zneužili svá rodičovská práva na úkor zájmů syna. Tento přečin posloužil žalobci jako důvod pro odebrání rodičovských práv.“

Soud to zamítl s tím, že dítě nebylo vystaveno nebezpečí. Rozhodnutím se uzavírá příběh, který Seznam Zprávy podrobně sledovaly. Níže se můžete podívat na reportáž, ve které rodina Prokazovových popisuje, jak je prokuratura chtěla připravit o děti.

Zúčastnili se protestu v Moskvě, teď za to mohou přijít o děti. Mluvili jsme s rodinou Prokazovových.Video: Eliška Kolomazníková

Olga Prokazovová je mladá korporátní právnička. Její manžel Dmitrij Prokazov je umělec, který se věnuje tvorbě speciálních efektů pro film. Spolu mají dva syny, ročního a sedmiletého, podle státního zastupitelství měli o oba přijít.

Záměr moskevských prokurátorů vyvolal v Rusku silné protesty. Zděšení dal najevo dětský ombudsman Moskvy Jevgenij Bunimovič. Na odpor narazil postup prokuratury i v horní komoře ruského parlamentu, kritizoval ho senátor Valerij Rjazanskij, šéf sociálního výboru Rady federace.

Reklama

Související témata:

Doporučované