Hlavní obsah

Rohingů na útěku je už nejméně 90 tisíc. V Indonésii proti jednání barmské vlády protestují stovky žen

Z Barmy uprchlo nejméně 90 tisíc RohingůVideo: Ruptly, Reuters

 

Reklama

Příchod migrantů do Bangladéše v takto velkých počtech může podle pracovníků OSN negativně ovlivnit dostupnost potravin a jiné humanitární pomoci.

Článek

Z Barmy do sousedního Bangladéše uprchlo již téměř devadesát tisíc příslušníků muslimské menšiny Rohingů. Začínají být problémy s distribucí humanitární pomoci.

Nejnovější vlna násilí v srpnu vypukla poté, co Rohingové zaútočili na policejní stanice a vojenská stanoviště. Při střetech zemřelo nejméně 400 osob. Převážně buddhistická Barma viní Rohingy ze žhářství a násilí na civilistech. Organizace na ochranu lidských práv naopak uvádí, že vypalování domů a vraždy civilistů provádějí barmské úřady s cílem Rohingy ze země vyhnat.

Z Barmy od loňského října uprchlo téměř 150 tisíc Rohingů. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil situaci za genocidu a nabídl Rohingům pomoc. Jakou formu pomoci měl na mysli, však nebylo řečeno. Představitelé OSN odsoudili porušování lidských práv barmskou vládou.

Nesouhlasně se k jednání Barmy staví i muslimové z jiných asijských států. Před barmskou ambasádou v indonéské metropoli Jakartě v pondělí proti násilí páchanému na muslimské menšině Rohingů v Barmě demonstrovalo několik set muslimek.

K situaci se vyjádřila také nejmladší laureátka Nobelovy ceny za mír, Pákistánka Malala Júsufzaiová. Na Twitter mimo jiné napsala, že čeká, až barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, která je rovněž držitelkou Nobelovy ceny za mír, násilí páchané na muslimské menšině v Barmě odsoudí.

Reklama

Doporučované