Hlavní obsah

Rok od útoků v Katalánsku: V Barceloně drží pietu i vyjadřují nesouhlas s králem

Pietní akt za oběti útoků v Barceloně a Cambrils.Video: Háta Sassmannová, Reuters

 

Reklama

Přesně před rokem otřásly Barcelonou a městem Cambrils teroristické útoky. Vyžádaly si 16 obětí. Španělský král Felipe VI., premiér Pedro Sánchez a další představitelé státu se v pátek 17. srpna zúčastnili pietní akce.

Článek

Španělský král Felipe IV., premiér Pedro Sánchez a další představitelé státu se v pátek zúčastnili pietní akce na počest obětí teroristických útoků v Barceloně a Cambrils. Ty se odehrály přesně před rokem 17. srpna.

Ceremoniál začal kladením květin na slavné barcelonské třídě La Rambla, kde jeden z útočníků vjel do davu lidí autem. O život přišlo 14 lidí, další člověk byl později ubodán. Při dalším atentátu o den později zahynula jedna osoba v nedalekém městě Cambrils.

Vyšetřování ukázalo, že oba srpnové útoky v Katalánsku spolu souvisely a že odpovědná teroristická buňka měla celkem 12 členů. Útočníci byli z valné většiny marocké národnosti a vyrostli ve Španělsku. K atentátům se přihlásila radikální organizace Islámský stát.

„V srpnu loňského roku zalila Katalánsko bolest. Bolest pocítily i země, ze kterých pocházeli pachatelé těchto barbarských útoků, a všechna města a kouty země, které cítí solidaritu s oběťmi,” uvedl na pietní akci katalánský prezident Quim Torra.

Protestuje se proti králi

Nejde však o jedinou vzpomínkovou akci v Katalánsku. Organizovaní separatisté na dnešek svolali protesty proti Felipemu IV. „Španělský král do Katalánska nepatří,” hlásí transparent umístěný na náměstí Plaza Catalunya. „Jestli sem král přijede, odejdu. Já ho nevolila. Řídím se ústavou z roku 1978, Španělsko si nezasloužilo novou ústavu. Ta jen změnila bílou na černou,” říká důchodkyně, která se zúčastnila pietní akce.

Deník El País píše, že při pietních akcích i demonstracích je na prvním místě bezpečnost krále a jeho manželky. Ceremonie bude oproti loňským pietním akcím kratší. I separatistické skupiny, které se snaží o nezávislost regionu Katalánsko, přijaly opatření, která mají během dnešního dne eliminovat možná rizika a nepokoje. Pietní akce se zúčastnili zástupci téměř všech politických stran.

Reklama

Doporučované