Hlavní obsah

Rok s EET: kolik lidí začalo platit daně, kolik živností zkrachovalo

Duel o roce fungování EET.

 

Reklama

Od první vytisknuté účtenky EET to bude zanedlouho rok. Prvního prosince 2016 své tržby začaly evidovat po internetu restaurace a hotely, později se přidali i velko a malobchodníci. Dohromady 160 tisíc podnikatelů. Ubylo těch nepoctivých, kteří neodváděli DPH? A kolik firem novinku neustálo? Na to jsme se v Duelu ptali přímo podnikatelů, přívrženkyně EET Marty Novákové, prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu, a odpůrce elektronické evidence tržeb Radomila Bábka, předsedy Asociace podnikatelů a manažerů.

Článek

Za téměř rok fungování elektronické evidence tržeb Finanční a Celní správa provedly 73 649 kontrol a rozdaly pokuty za 35,6 milionu korun.

Ministerstvo financí uvádí, že EET má pozitivní dopad na státní rozpočet: jinak řečeno, tržby začali přiznávat a danit i podnikatelé, kteří předtím končili v šedé ekonomice.

Jen na dani z přidané hodnoty (DPH) podle údajů správy EET přinesla od ledna do konce září do rozpočtu navíc 3,2 miliardy korun a za celý rok to může být až přes pět miliard korun. „Celkový přínos EET pro všechny daňové příjmy je odhadován na 18 miliard korun při plném náběhu systému,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Náklady na zavedení EET podle údajů správy letos mají činit zhruba 370 milionů korun a v dalších letech zhruba 310 milionů korun ročně.

Reklama

Doporučované