Hlavní obsah

Romové jsou ke zločinu předurčeni, vyplývá ze sborníku, na němž pracovala Válková

Foto: Profimedia.cz

Poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková.

Reklama

aktualizováno •

Represe, osvěta a převýchova, to je podle výzkumníků na Generální prokuratuře spolu s Helenou Válkovou hlavní klíč k tomu, aby „cikáni“ neměli blízko ke kriminalitě.

Článek

Exministryně spravedlnosti a současná vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková se v osmdesátých letech v rámci svého působení ve Výzkumném ústavu kriminologickém při Generální prokuratuře ČSSR podílela na výzkumu, který se zaměřoval na delikventní populaci mladistvých „cikánů“.

Ve sborníku, který se jmenuje Aktuální otázky boje s kriminalitou mládeže a související negativní jevy pak autoři podrobně popisují, proč právě „cikáni“ mají sklon ke kriminalitě. Hned v úvodu jeden z autorů odkazuje na publikaci československého prokurátora Josefa Urválka, který se kriminalitě mládeže také věnoval.

Válková ve své kapitole přímo píše, že nejvíce mladé delikventy ovlivňuje rodina a jejich kulturně sociální zázemí. „Obzvlášť markantní je tato skutečnost u obyvatelstva cikánského původu, kde je každý čtvrtý delikventní,“ psala v roce 1983 poslankyně.

Podle neziskové organizace Romea, jejímž primárním cílem je přispět k rehabilitaci romství a romské menšiny, je problematické, že právě vládní zmocněnkyně se na výzkumu podílela. Zmíněná studie totiž dovozuje příčinné spojení mezi romskou kulturou a delikvencí pachatelů Romů.

Poplatnost komunistickému režimu

„Výzkum prokázal, že převážná většina mladistvých cikánských delikventů žila značnou část svého života pod vlivem závadových osob nukleární rodiny, tedy osob, s kterými byli svázáni nejužšími rodinnými svazky. Značná část jejich otců i matek byli alkoholici a také sourozenci požívali často alkohol ve zvýšené míře,” stojí v publikaci.

„Nemůžeme na základě této publikace dovozovat rasistické motivy paní Válkové, ale poplatnost tehdejšímu režimu a nekritičnost vůči jeho odpovědnosti za systémovou diskriminaci a snahu o asimilaci Romů ano,“ uvedla pro Seznam Zprávy Romea.

Studie také konstatuje, že „cikáni“ mají v 80 procentech negativní vztah ke vzdělání a také jejich sklon ke kriminalitě plyne z toho, že mají moc volného času. Válková výzkum nechtěla konkrétně komentovat. „Nebudu již komentovat své odborné práce ze 70. a 80. let mediálně,“ napsala po několik dnech urgencí a žádostí o vyjádření Válková Seznam Zprávám.

Represe a převýchova

„Podle výsledků výzkumu mají cikáni hlavně zájem o poslechové aktivity a lze očekávat ještě další nárůst v souvislosti s vybavováním cikánských domácností těmito moderními prostředky. Je proto nutno zaměřit pozornost na tuto skutečnost a využít rostoucího zájmu o poslechové aktivity k preventivnímu a resocializačnímu účelu,” píší autoři spolu s Válkovou.

Sborník přitom podle Romey obsahuje řadu soudů a tvrzení, které organizace považuje za velmi problematické. Především jde o pasáže, kde se kupříkladu otevřeně tvrdí, že se „cikáni“ nehodí na studium na střední škole, ale do dělnických profesí.

V závěru studie pak poslankyně spolu s dalšími pracovníky generální prokuratury dochází k závěru, že přísná represe by měla jít ruku v ruce se stejně aktivní osvětou a výchovnou činností na všech úrovních, neboť mnozí mladí „cikáni“ nechápou normy tehdejší komunistické společnosti.

Válková čelila kritice kvůli svému článku z konce 70. let o ochranném dohledu, který byl totalitním režimem zneužíván proti disidentům. Pod tímto článkem je Válková podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, jenž sehrál klíčovou roli v procesu s Miladou Horákovou.

„Post zmocněnkyně pro lidská práva by měl zastávat morálně silný a názorově konzistentní člověk s jasným postojem vůči lidským právům. Obáváme se, že tyto kvality paní Válková nemá,” uvedla Jitka Votavová, projektová manažerka Romey.

Rada vlády pro lidská práva ve čtvrtek projednávala, zda by Helena Válková měla být i nadále zmocněnkyní pro lidská práva. Někteří členové rady ji totiž vyzvali, aby odstoupila, jinak poradní orgán vlády opustí sami. Nakonec Válková svou funkci obhájila a radu kvůli tomu opustili dva členové.

Reklama

Doporučované