Hlavní obsah

Ropa zdražuje. Těžaři prchají z Mexického zálivu, Íránci ohrožují britský tanker a Rusko je v krizi

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zásoby ropy v USA se snižují, nepomáhá tomu ani vývoj počasí, ba spíše naopak. Těžba v Mexickém zálivu zavírá kvůli očekávané bouři. Cena barelů ze Spojených států tak roste a zdražuje se i kvůli útoku Íránců na britský tanker. Na celosvětovém růstu se podílí také dohoda o omezení těžby nebo napětí na Blízkém východě. Rusko navíc zažilo nejnižší produkci za poslední tři roky.

Článek

Cena americké ropy překročila hranici 60 dolarů za barel. Podle CNN je to vlivem evakuace těžařů celkem z 19 ropných plošin a věží v Mexickém zálivu. Meteorologové je varovali před tropickou bouří, která má dnes plochu zasáhnout. Očekávají, že do neděle, kdy dorazí do Louisiany, dosáhne síly hurikánu.

Nebezpečné počasí, agrese Íránců a omezení těžby

Na zdražení říjnové dodávky barelů o 4,5 procenta na nejvyšší úroveň od května se ale podílel také středeční útok ozbrojených íránských lodí na britský ropný tanker v Perském zálivu.

Eskalující konflikt na Blízkém východě se promítá také do zdražování severomořské ropy Brent, její cena se spolu s americkou WTI od pondělí shodně zvýšila zhruba o tři dolary na barel. Ve čtvrtek rostly obě značky o procento.

Nejvíce se ale na průběžném stoupání hodnoty cenné komodity podepisuje dohoda o omezení těžby. OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem se na jejím prodloužení do konce března roku 2020 dohodli minulý týden. Cena ropy Brent se díky ní letos zvýšila už téměř o pětinu. Přispěl k tomu i spor kolem íránského jaderného programu.

Těžba v Rusku na kritické úrovni, zdražování paliv v Česku

Podle informovaných zdrojů agentury Reuters navíc klesla ruská těžba ropy. Na začátku července měla dosáhnout nejnižší úrovně za poslední tři roky. Snížení produkce následovalo po odhalení znečištěné suroviny v ropovodu Družba, jehož jižní větev vede přes Ukrajinu i do České republiky.

Analytici uvádějí všechny zmíněné události spolu s oslabováním koruny vůči dolaru jako pravděpodobné důvody toho, že v Česku přijde v dalších týdnech zvýšení cen pohonných hmot – jak benzinu, tak nafty.

„V následujícím týdnu lze očekávat, že se ceny pohonných hmot budou měnit jen mírně a v dalších týdnech přijde zdražování. Ceny pohonných hmot se tak postupně budou přibližovat loňským úrovním,” uvádí hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Prudšímu růstu stojí v cestě americko-čínský spor

Zvyšování cen ropy ve světě nicméně stále brzdí obchodní válka mezi USA a Čínou, která ohrožuje výhled dalšího růstu globální ekonomiky. Obě mocnosti jsou největšími spotřebiteli ropy na světě. Očekává se, že tento týden obnoví jednání o vzájemných obchodních vztazích. Odborníci na něj nicméně nahlíží skepticky. Podle nich zatím není pro shodu mezi státy příliš pozitivních signálu.

Ropné zásoby USA podle úterního vyjádření amerického soukromého institutu API v prvním červencovém týdnu klesly o 8,1 milionu na 461,4 milionu barelů. Odborné odhady počítaly se snížením o 3,1 milionu barelů.

Reklama

Doporučované