Hlavní obsah

Ropu v Saúdské Arábii zapálil Írán i podle NATO. Putin Saúdy popíchl nabídkou protiraketového systému

Foto: ČTK

Satelitní snímky ukazující kouř z ropných zařízení poškozených útoky.

Reklama

Po Spojených státech a Saúdské Arábii ukázal prstem na Írán i šéf NATO Jens Stoltenberg. Řekl, že je napětím vyvolaným útokem na saúdská ropná zařízení velmi znepokojen.

Článek

Stoltenberg označil Írán za viníka útoku na ropná zařízení Abkajk a Churajs nepřímo – řekl, že „Írán destabilizuje celý region“ a připomněl útočnou rétoriku íránského prezidenta Hasana Rúháního, který útok označil za odplatu Jemenců za agresi Saúdské Arábie.

K sobotnímu útoku se oficiálně hlásí jemenští šíitští povstalci Húsíové a Írán své zapojení odmítá. Za viníka ho ale označily Spojené státy i samotná Saúdská Arábie. Americké tajné služby to dokládají zjištěním ze satelitních snímků. Írán navíc jemenské povstalce dlouhodobě podporuje.

Trump v pondělí prohlásil, že „Spojené státy mají nabito“ a znají viníka. Později ale zmírnil tón, když řekl, že důkazy zatím nejsou definitivní a že do Saúdské Arábie vyšle ministra zahraničí Mika Pompea, který má věc prošetřit. Dodal rovněž, že další postup Spojených států je závislý na posouzení Rijádu.

Putin s úsměvem nabídl pomoc

V pondělí se k situaci nepřímo vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin. Ten se spolu s prezidentem Turecka Recepem Tayyipem Erdoganem v Ankaře setkal s íránským prezidentem Rúháním kvůli jednání o Sýrii. Svůj příspěvek do celosvětové diskuse o vyhrocené situaci na Blízkém východě omezil Putin na uštěpačnou poznámku. Americkým spojencům v Saúdské Arábii totiž nabídl pomoc ve formě ruského protiraketového systému S-400.

Foto: ČTK

Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan a Hasan Rúhání po pondělním jednání v Ankaře.

„Jsme připraveni poskytnout příslušnou pomoc. Stačí, když politické vedení Saúdské Arábie učiní moudré rozhodnutí – jako se svého času rozhodli lídři Iráku při koupi ruského systému S-300 či prezident Erdogan při koupi nejnovějšího systému protiraketové obrany S-400,“ řekl Putin.

Putin si po tiskové konferenci v Ankaře společně s Erdoganem a Rúháním podal ruku a o Saúdské Arábii se dále nezmiňoval. Rusko, Turecko a Írán se na pondělním jednání shodly převzít větší díl odpovědnosti za nastolení míru v Sýrii. Ve společném prohlášení po schůzce političtí vůdci vyjádřili znepokojení nad dalším zhoršením humanitární situace v severozápadní syrské provincii Idlib a jejím okolí a shodli se na podniknutí konkrétních kroků s cílem omezit porušování dohod.

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. Útoky posílily nejistotu na ropném trhu, který byl v posledních měsících relativně tlumený kvůli zpomalení globálního ekonomického růstu a americko-čínské obchodní válce. Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a takzvaným dodavatelem poslední instance, na kterého se spoléhalo v době nečekaného výpadku dodávek jinde.

Reklama

Doporučované