Hlavní obsah

Roste podíl pozitivních testů

Koronavirus se v Česku šíří rychleji než na jaře. Argument, že rostoucí čísla jsou způsobená masivním testováním, však neplatí stoprocentně.

Reklama

Článek

V České republice se testuje nejvíce od začátku epidemie. Například minulý pátek laboratoře zpracovaly přes 18 tisíc testů. Poprvé se tak čísla blíží hodnotě 20 tisíc za den, kterou sliboval již koncem března premiér Andrej Babiš.

Dokonce i v sobotu, kdy se číslo obvykle výrazně sníží, zdravotníci provedli téměř 13 tisíc testů. To by ještě před necelými dvěma týdny bylo nejvyšší množství bez ohledu na to, jestli se jedná o pracovní den, nebo víkend.

Častý argument, že nakažených v posledních dnech tak rychle přibývá, protože se více testuje, však docela neplatí. Roste totiž také procento pozitivně vyhodnocených testů. V již zmíněnou sobotu to bylo necelých 12 procent, třetí nejvyšší poměr od začátku března.

Dlouhodobý růst poměru nakažených ukazuje jeho sedmidenní průměr. Ten jako poslední hodnotu ukazuje 8,2 procenta, vyšší číslo bylo jen v několika prvních dnech epidemie. Tehdy se však počet testovaných vzhledem ke kapacitám nedostal ani na 100 lidí.

Potvrzuje se tak pravidlo, že plošné testování je jednou ze základních zbraní v boji proti šířící se epidemii, některá místa však již nyní kapacitně nezvládají nápor. Například v Pardubicích dopoledne kolona aut se zájemci o test blokovala příjezd do města, ale i do krajské nemocnice.

V České republice je aktuálně 14 628 aktivních případů koronaviru, celkem se v zemi nakazilo 37 222 lidí, přičemž 22 tisíc se uzdravilo. Naopak 465 nemocných covidem-19 nákaze podlehlo, v nemocnicích je s touto nemocí 305 pacientů.

Reklama

Související témata:

Doporučované