Hlavní obsah

Roušky od státu dostanou i invalidé, rozhodla vláda

Tisková konference vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda už dříve rozhodla, že respirátor a pět roušek dostane od státu každý senior starší šedesáti let. Pošta jim je má doručit do konce týdne.

Článek

Roušky a respirátory pro ochranu před koronavirem dostane vedle seniorů nad šedesát let i 170 000 lidí s plným invalidním důchodem a 17 000 zdravotně postižených do 18 let. Respirátory zamíří i k učitelům. O souhlasu vlády s návrhem pomoci pro postižené informovala na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Kabinet záměr dopracuje ve středu, stejně jako návrh ministra školství Roberta Plagy (ANO) na ochranné pomůcky pro učitele. „Ministr navrhl 620 000 respirátorů pro oranžové regiony,“ řekla mluvčí úřadu Aneta Lednová.

„Vláda souhlasí s mým návrhem na distribuci ochranných pomůcek lidem s handicapem. Roušky s respirátory tedy poputují 170 000 invalidů ve 3. stupni a 17 000 zdravotně postižených mladších 18 let,“ uvedla Maláčová. Plaga žádá o deset respirátorů pro každého učitele a další zaměstnance škol v koronavirem nejpostiženějších regionech.

O balíčku pěti roušek a jednoho respirátoru pro seniory nad 60 let rozhodla vláda minulý týden. Dnes Česká pošta zkompletovala většinu ze tří milionů zásilek. S doručováním začne v úterý. Senioři zásilky dostanou do schránek v místě trvalého bydliště.

Jeden respirátor podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nakoupila ČR zhruba za 2,35 dolaru (asi 53 Kč) a roušku za 0,37 centu (8,30 Kč). Balíček pro jednoho seniora tak stojí asi 94 korun. Roušky a respirátory jsou ze zásob zbylých po jarní vlně onemocnění, které jsou skladovány v Opočínku na Pardubicku.

Česká pošta už zkompletovala většinu ze tří milionů zásilek s pěti rouškami a respirátorem pro obyvatele starší 60 let. Nyní tiskne adresní štítky, které se budou na zásilky lepit. Následně budou z pracovišť, kde se obálky kompletovaly, převezeny na všechny dodejny po celé zemi, odkud si je budou přebírat doručovatelé a doručovatelky.

„S roznáškou se začne od úterý a bude průběžně probíhat do pátku, kdy by měli všichni zmínění mít zásilku ve schránce, a to na adrese svého trvalého bydliště. Pokud tomu tak nebude, mohou navštívit pobočku pošty, kde na základě prohlášení obdrží náhradní obálku s ochrannými prostředky dýchacích cest,“ řekl Ivo Vysoudil z tiskového oddělení pošty.

Lidé podle něj nemusejí mít obavy z toho, že by se roznáška jakkoliv dotkla provozu poboček pošt. Pobočky totiž fungují nezávisle na doručovací síti. Kvůli roznášce roušek tedy nebude omezen ani prodlužován provoz pošt.

Podle Českého statistického úřadu žilo v ČR ke konci loňského roku 2,78 milionu lidí starších 60 let.

Vláda o poskytnutí pomůcek starším lidem rozhodla minulý týden. Část opozice krok kritizuje jako opožděný a dává ho do souvislosti s blížícími se krajskými a senátními volbami. Rozvoz pomůcek bude stát zhruba 15 milionů korun.

Reklama

Doporučované