Hlavní obsah

Rozhodčím budou během mistrovství pomáhat kolegové u videa, přesto si vydělají rekordní částky

Foto: Profimedia.cz

Italský bývalý sudí Pierluigi Collina vysvětlil fotbalové veřejnosti, proč nemají asistenti u lajny mávat sporné ofsajdy.

Reklama

Letošní mistrovství světa se zapíše do historie jako první turnaj pořádaný zemí z východní Evropy a také jako šampionát, na kterém poprvé nejen o gólech rozhodovalo video.

Článek

V jedenácti ruských městech se během následujícího měsíce odehraje 64 zápasů, které odřídí 36 elitních hlavních rozhodčích. Z nich deset vyslala Evropa, po šesti Afrika, Asie, Jižní Amerika a také Střední Amerika. Zbylí dva pocházejí z Oceánie. Stejně tak jako čeští fotbalisté se na turnaji nepředstaví ani čeští rozhodčí.

Všichni vyslanci mnohdy nevděčného povolání budou moci poprvé v historii na vrcholné světové akci využívat vedle asistentů na hřišti také kolegy u videa. Chyby rozhodčích tedy už o konečném výsledku nebudou rozhodovat.

Ostatně vzpomeňte na Maradonovu „boží” ruku na šampionátu v roce 1986. Nespravedlivé momenty ale nemusíme hledat jen ve vzdálené minulosti. Takový Frank Lampard by mohl vyprávět. Jeho pokus ze střední vzdálenosti v osmifinále MS 2010 proti Německu se odrazil od horní tyče zhruba půl metru za brankovou čáru.

Jenže německý brankář Manuel Neuer tehdy vytáhl okamžitě míč z branky a pokračovalo se ve hře. Kdo ví, jak by tehdy zápas dopadl, kdyby uruguayský sudí Jorge Larrionda uznal regulérní branku na 2:2. Angličané nakonec zápas před osmi lety prohráli 1:4 a s pochopitelnou trpkostí opustili jihoafrický turnaj.

Zajímavostí je také to, že kvůli systému videorozhodčího (VAR) mají asistenti s praporkem v ruce pouštět hraniční ofsajdy. „Pokud rozhodčí při těsném ofsajdu nezvedne praporek, tak to nebude jeho chyba. Asistenti mají za úkol takové situace pouštět a případný gól poté prověří systém VAR,” uvedl šéf světových rozhodčích Pierluigi Collina.

Na turnaji se vedle 36 hlavních a 63 asistentů rozhodčích představí také 13 videorozhodčích v moskevské centrále, kteří budou během zápasů oblékat totožný rozhodcovský dres jako jejich kolegové přímo na hřšti. „Je to proto, že se u této práce zapotíte stejně jako na hřišti. Nemůžete si myslet, že videorozhodčí sledují zápasy jako fanoušci u televize na gauči,” pokračoval Collina.

Přestože budou rozhodčí na letošním turnaji pískat téměř bez tlaku, že rozhodnou zápas chybným verdiktem, tak si v Rusku vydělají nejvíce peněz v historii. Každý nominovaný rozhodčí dostane za účast na šampionátu 70 tisíc dolarů (1,52 milionu korun) a za každý odpískaný zápas další 3 tisíce dolarů (65 tisíc korun).

Ještě před čtyřmi roky dostali rozhodčí za účast na šampionátu 50 tisíc dolarů (1 milion korun) a v roce 2006 byla částka 35 tisíc dolarů (765 tisíc korun). Vysvětlení je ale jednoduché. Zisky z mistrovství každé čtyři roky narůstají, takže škodní logicky nejsou ani rozhodčí. Mimochodem každý tým dostane jen za účast 1,5 milionu dolarů, což je o půl milionu více než účastníci minulého turnaje v Brazílii.

Třítisícový dolarový bonus a také videorozhodčího v zádech si během mistrovství jako první vyzkouší argentinský sudí Néstor Pitana, jenž odřídí zahajovací duel Ruska se Saúdskou Arábií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Podívejte se na hráčské zajímavosti.Video: David Janeczek, AP

Reklama

Doporučované