Hlavní obsah

Ruská říše hostí turnaj snů s Neymarem, Ronaldem či Messim. Všechny ale může zastínit zázračný chlapec

Foto: Profimedia.cz

Brazilec Neymar se na jaře dával zdravotně dohromady, před šampionátem se vrací ve skvělé formě.

Reklama

Poprvé v historii se fotbalové mistrovství světa koná ve východní Evropě. Seznam tipuje, že turnaj v Rusku vyhraje tým Francie.

Článek

Samba odezněla, světový fotbal se teď roztančí podle drnkání balalajky. Tým Německa, který před čtyřmi roky vyhrál světový šampionát v Brazílii, se teď o obhajobu pokusí v Rusku. Turnaj, jehož vítěz potěžká World Cup, nejcennější fotbalovou trofej světa, startuje v moskevských Lužnikách právě dnes. A na stejném místě pak 15. července také vyvrcholí.

Putinovské Rusko chce prostřednictvím fotbalového šampionátu ukázat světu svou lepší tvář. Ovšem po anexi Krymu či špionážní kauze otravy dvojitého agenta a jeho dcery se na něj přinejmenším politické špičky západního světa dívají skrze prsty. Navzdory obvyklým zvyklostem vrcholní politici těchto zemí tentokrát cestu na fotbalové MS vynechali.

Kandidáti nesmrtelnosti jsou na místě

Fotbalové hvězdy jsou ale na „místě činu” prakticky kompletní, přijely si do Ruska pro nesmrtelnost. Brazilec Neymar chce dorovnat své renomé věhlasu krajana Pelého, Argentinec Messi zase touží postavit se konečně po bok Diega Maradony. A Cristiano Ronaldo zkusí v portugalském dresu znovu překvapit, tak jako na vítězném Euru 2016.

Podívejte se na zajímavosti ze soupisek, tady jsou turnajová nej:

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: David Janeczek, AP

Do okruhu favoritů se vedle jmenovaných bezpochyby vejdou i obhájci titulu z Německa, Španělé, co na poslední chvíli vyměnili trenéra, překvapit může silná belgická generace. Ale za redakci Seznam Zprávy si autor textu jako svého favorita číslo jedna troufne označit Francii. I proto, že má v arzenálu zbraň opravdu nevšední: teprve 19letého Kyliana Mbappého, jehož mimořádný talent někdo připodobňuje k Thierry Henrymu, hvězdě přelomu tisíciletí, jiní rovnou k Pelému, kterému ještě nebylo 18 let, když ohromil svět na MS 1958 ve Švédsku.

Rusko a Katar vybrali Blatter a spol. Zaplatili za to

„Fotbal hledá nové destinace,” vysvětlil Sepp Blatter, tehdy ještě šéf Mezinárodní fotbalové federace FIFA, proč spolu se svými kolegy z exekutivy vybrali 2. prosince 2010 jako pořadatelské země šampionátů v letech 2018 a 2022 Rusko, respektive Katar. Následné vyšetřování naznačilo, že obě úspěšné kandidatury provázelo korupční pozadí. Blatter už ve funkci není, ale turnaje zůstaly tam, kam je přidělil.

Rusko přestavělo Lužniky a postavilo i zcela nové stadiony, nejen v tradičních fotbalových baštách typu Petrohradu. Šampionát se ale bude hrát i v Kaliningradu, Jekatěrinburgu či třeba Saransku. A mimochodem také v Soči, letovisku, ve kterém před čtyřmi lety proběhly zimní olympijské hry. A jezdí se tu i závody vozů formule 1.

Podstatná však byla olympiáda, po níž se rozhořela největší ruská sportovní ostuda v historii. Vyšetřování prokázalo, že na státem podporovaný systém dopování závodníků navazoval přímo v Soči podvod s vyměňováním vzorků odebraných pro antidopingovou kontrolu, realizovaný ruskou tajnou službou.

Jak vnímá atmosféru těsně před turnajem novinář žijící v Rusku:

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: Seznam Zprávy

Navzdory tomu všemu dnes v Rusku startuje další svátek světového sportu, fotbalové mistrovství světa. Tentokrát v zemi, v níž monstrózní bezpečnostní opatření, která budou nasazena, patrně posunou všechny dosavadní normy. A v zemi, kde poslankyně parlamentu i v roce 2018 vyzývá ruské ženy, aby se v průběhu turnaje vystříhaly sexu s cizinci, zejména pak s muži jiné barvy pleti...

Pojďme se raději věnovat fotbalu, který bude sice stejný jako na turnajích předchozích, ale v něčem přece jiný. Pád konzervativce Blattera z piedestalu falešného „boha” světového fotbalu umožnil i nejsledovanějšímu sportu světa vstup do 21. století zapojením moderních technologií. Rozhodčím budou na MS poprvé radit kamerové systémy a kolegové, kteří budou v moskevské centrále záběry vyhodnocovat a hlavním sudím na trávníku radit, jak situace posoudit přesně a spravedlivě.

Podle sázkové kanceláře William Hill jsou největšími favority turnaje Brazilci a Němci, ale hned za nimi má nejnižší kurz tým Francie. A právě ten si jako svého favorita vybrala i redakce Seznam Zprávy.

V čele přehlídky favoritů trumfy v barvě trikolóry

A nejen proto, že Kylian Mbappé dokáže nevyzpytatelností svého pohybu a způsobu řešení rozložit jakoukoli obranu a hlavně při svém mládí ještě nejspíš zdaleka neukázal vše, co v něm vězí. (A Francouzi věří, že to ukáže, navzdory tomu, že na jednom z posledních tréninků dostal ránu do kotníku a opustil hřiště s bolestivou grimasou.)

Francouzský kouč Didier Deschamps z roku 1998 dobře ví, jaké to je pozdvihnout nad hlavu trofej šampionů. A když mu ten pocit unikl před dvěma lety na domácím Euru, byť až ve finálovém utkání, teď bude chtít být o to důslednější.

Průraznost Paula Pogby, neústupnost Kanteho či gólový hlad Antoina Griezmanna jsou atributy, které by na mistrovskou mozaiku mohly stačit.

Prohlédněte si obrazovou vizitku francouzského týmu:

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: AP

Poučili se, 1:7 už neprohrají. S Neymarem obzvlášť

Brazílie bude tomu všemu čelit Neymarem. Chlapíkem, který shodou okolností právě francouzskou ligu jakožto megastar klubu Paris SG dobře zná. A že se možná po turnaji přesune do Realu Madrid, to na věci nic nemění.

Technicky mimořádně obdařeného Neymara si jako bůžka postavila Brazílie na oltář, před nímž se před čtyřmi lety modlila k tomu, aby titul šampionů zůstal doma, na posvátném stadionu Maracaná. Bez Neymara, zraněného ve čtvrtfinále s Kolumbijci, ale v boji o postup do finálového mače přišla národní ostuda. Debakl 1:7 s rozjetou německou mašinou zůstane v srdcích „kanárků” zarytý nadlouho. A volá po odplatě. Pozor, tým trenéra Titeho nehraje zdaleka tak naivní fotbal jako Scolariho svěřenci posledně...

Tady jsou i další hvězdy z brazilské soupisky:

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: AP

Norma à la Löw: Semifinále je minimum

Pro německý tým platí, že na žádném turnaji, ve kterém stál na jeho lavičce Joachim Löw, neskončil hůře než semifinálovou účastí. A sbírku stříbrných a bronzových medailí vyšperkoval „Joggi” triumfem na MS 2014. U něj přitom nikdy nehrozí, že by usnul na vavřínech. Stále hledá taktické i personální inovace, maximálně funkční německý systém výchovy talentů mu v mezidobí mezi velkými turnaji umožňuje vyzkoušet opravdu spoustu variant.

A zároveň Löw sází i na jistoty, o které se opírá, i kdyby se tomu divil celý zbylý svět. Jeho „talisman” Lukas Podolski už sice národní tým opustil, ale třeba Manuelu Neuerovi podržel Löw místo v reprezentačním týmu, a podle všeho i na pozici číslo 1 v brance, navzdory vskutku dlouhodobému marodění gólmana-šampiona.

Zkušenosti Kroose, Özila či Müllera, autora 10 gólů na dosavadních turnajích MS, doplní kupříkladu dravost značky Werner. V přípravných zápasech se, pravda, Němcům nebývale nedařilo. Tradice však velí, že na závěrečných turnajích Beckenbauerovi krajané obvykle září.

Podívejte se na německý tým ještě blíž:

Video: AP

Ve stínu Diegově...

Ve světě platí, že jméno Lionel Messi velí všem fanouškům srazit paty, zasalutovat a vzdát fotbalovému virtuosovi úctu a čest. Což o to, v Argentině jakbysmet. Jenže vždycky až... až po Diegu Maradonovi. K tomu, aby i doma vykročil ze stínu velkého šampiona z roku 1986, musí Messi splnit svůj velký cíl. A uspět také na sto procent i na mistrovství světa.

Pokusy v letech 2006 i 2010 vyzněly vniveč, před čtyřmi lety z toho bylo finále. Ale neúspěšné. Poslední krok malému velkému fotbalistovi, který už jinak posbíral všechny trofeje světa, pořád schází.

Ale v argentinském útoku nebude na všechno zdaleka sám. I to, jak trenér Sampaoli dokáže vedle Messiho využít potenciálu Higuaina, Agüera či Dybaly, může hrát zásadní roli v konečném účtování. Velkým minusem je naopak zranění zkušeného brankáře Romera těsně před turnajem...

Tady je předšampionátová sonda do týmu Argentiny:

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: AP

Dozrála zázračná belgická generace jako víno?

Roli černého koně turnaje přisuzují experti obvykle týmu Belgie. Země s 11 miliony obyvateli disponuje nyní snad ještě silnější generací než velikostí srovnatelné Česko třeba na Euru 2004.

Otazníky sice stále visí nad zdravotním stavem klíčového obránce Vincenta Kompanyho, na soupisce však excelují i kvality gólmana Thibauta Courtoise, jeho spoluhráče z Chelsea Edena Hazarda, nechybí ani střelec par excellence jménem Romelu Lukaku a samozřejmě univerzální záložník Kevin de Bruyne.

Ostatně, podívejte se na Belgičany blíž:

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: AP

Uvidí se, jak trenérská rošáda na poslední chvíli (ne)rozhodí Španěly, velké sebevědomí tradičně neschází ani anglickým hvězdám. V roli krále evropského kontinentu přijela do Ruska i s Cristianem Ronaldem portugalská výprava, „kousat” (i doslova) mohou Uruguayci s Luisem Suárezem, silnou generací se chlubí i Chorvati či Kolumbijci.

Dnes v 17 hodin zápasem Rusko-Saúdská Arábie všechno začíná. Kdo se stal nesmrtelným, zjistíme za měsíc.

Reklama

Doporučované