Hlavní obsah

Rozhodnuto: od pondělí začne na ZŠ rotační výuka, do školek jen předškoláci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vláda.cz

Ministr školství Robert Plaga.

Reklama

Plán Ministerstva školství z minulého týdne nakonec platí. Od 12. dubna se budou ve školách střídat žáci prvního stupně, do školek se vrátí jen poslední ročníky.

Článek

Premiér Andrej Babiš před úterním jednáním vlády prohlašoval, že „nechápe“ plán ministra školství Roberta Plagy na návrat prvních dětí do základních a mateřských škol. Nakonec Babiš ustoupil a vláda Plagův návrh odsouhlasila jednomyslně.

„V tuto chvíli je schválen návrat žáků základních škol v rotační výuce od 12. dubna. Zároveň se do mateřských škol vrací předškoláci, to znamená poslední ročník,“ řekl Plaga po jednání vlády.

Jak přesvědčil Babiše, ministr neupřesnil. Potvrdil jenom, že své návrhy spolu s ministrem zdravotnictví Janem Blatným kolegům podrobně vysvětloval.

Premiér, který na tiskovou konferenci po vládní schůzi nepřišel, původně návrh Ministerstva školství opakovaně zpochybnil.

„Nechápu, proč v mateřských školách se mají vracet jenom šestileté děti, proč první stupeň jde na rotaci,“ řekl Babiš v pátek.

V pondělí pak na Facebooku napsal, že „některé návrhy ministerstev školství a zdravotnictví nevypadají z hlediska praxe vůbec logicky“. Postěžoval si také, že se o plánech na návrat do škol dozvěděl pozdě a hlavně z médií.

Za Plagovy návrhy se však před jednáním vlády postavili zástupci školských asociací, kteří s Ministerstvem školství jeho plán konzultovali. V písemném stanovisku varovali před tím, že Babiš ve skutečnosti hledá další záminku, aby mohl Plagu nahradit někým povolnějším. Plán Ministerstva školství zároveň podpořila hlavní hygienička, Ministerstvo zdravotnictví nebo odborníci z poradní skupiny MeSES.

Platí tedy, že od pondělí 12. dubna se do škol začnou vracet žáci prvního stupně. Jednotlivé třídy se budou v prezenční výuce střídat po týdnech. Výjimkou budou tzv. malotřídky a speciální školy, kde se k normální výuce vrátí všechny děti. V okrese Zlín se podle Blatného otevřou školy asi až 19. dubna kvůli nepříznivé epidemické situaci. Seznam okresů, kde se budou školy otevírat později, by Blatný s Plagou měli představit zítra.

Foto: Facebook Andreje Babiše, Seznam Zprávy

Pondělní článek Andreje Babiše na Facebooku, ve kterém zpochybnil návrhy ministra školství.

Podle Plagy si autoři návrhu uvědomují, že rotační výuka žáků není ideální. „Je to nástroj, jak bezpečně dostat žáky do škol,“ řekl. Střídání po týdnech vyplývá z posudků epidemiologů i matematiků, dodal.

Žáci prvního stupně i děti ve školkách se budou muset dvakrát týdně testovat antigenními testy, které zajistila správa hmotných rezerv (SSHR). Půjde o šetrné testování, kdy se vzorky odebírají jen z přední části nosu. Podle Plagy budou moci s dětmi být u testování jejich rodiče. Do čtvrtka by měly školy a školky dostat čtyři miliony těchto testů.

Další uvolnění docházky bude podle plánu Ministerstva školství následovat 19. dubna, kdy se má obnovit praktická výuka na středních školách a posledních ročnících vysokých škol.

Babiš se v posledních měsících střetl s Plagou vícekrát, naposledy kvůli svému návrhu na „úřední“ maturity. Tento nápad, aby letos fakticky odpadla maturitní zkouška, však ministr školství rázně odmítl.

Spolu s ministrem Blatným měl být Plaga podle spekulací ve středu z vlády dokonce odvolán. Babiš však tuto informaci nepotvrdil a oba ministři shodně v úterý uvedli, že o takovém chystaném kroku od premiéra zatím neslyšeli.

Reklama

Související témata:

Doporučované