Hlavní obsah

Rozhoduje náhoda a štěstí. Očkování chronických pacientů zatím vládne chaos

Foto: Yuri Dondish, Shutterstock.com

Zatím se může chronický pacient snažit získat očkování přes svého praktického nebo ošetřujícího lékaře (ilustrační snímek).

Reklama

Část chronických pacientů se už k očkování dostala – jde především o ty, kteří trpí onemocněním ledvin nebo cystickou fibrózou. Zejména pro onkologické pacienty je ale cesta k vakcíně zmatečná. Ministr i premiér slibují změnu.

Článek

Pracuje se na technickém řešení, jak systémově usnadnit přednostní očkování chronickým pacientům, uvedl na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle dnešního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) by mohli tito ohrožení pacienti získat speciální kód, kterým by se registrovali. Systém by měl začít fungovat v příštím týdnu.

Zatímco ale ministr mluví o „usnadnění“, některé pacientské organizace naopak stávající stav popisují jako nesystémový a založený na náhodě.

Obecně se pak dá říci, že již začalo očkování pacientů, kteří například docházejí na dialýzu nebo mají cystickou fibrózu. Naopak u onkologických pacientů se k očkování dostali jen jednotlivci.

Reálně zatím existují tři cesty, jak se mohou nechat chroničtí pacienti přihlásit k očkování: Přes centrální rezervační systém, u svého praktika nebo v nemocnici, kde jejich stav sledují.

Ve skutečnosti pak například podle Ivany Plechaté, která stojí v čele pacientské organizace Hlas onkologických pacientů a Průvodce pacienta, mají všechny tři možnosti své úskalí.

Centrální očkovací systém přijímá jen pacienty nad 70 let, dodávky vakcín do nemocnic i k praktickým lékařům pak váznou. A to i přesto, že ministr zdravotnictví Jan Blatný minulý týden v pátek na tiskové konferenci ubezpečoval, že zařízení o tom dostala opakovaně „explicitní jasnou informaci“, že mohou chronické pacienty očkovat.

„Jsou tři doporučené systémy, ale tyto nejsou propojeny. Jak má postupovat šedesátiletý pacient, který je rizikový, jeho praktický lékař neočkuje, lékař v jeho centru specializované péče nemá informace a centrální rezervace ho z důvodu věku nevezme?“ ptá se Ivana Plechatá. Popisuje, že pacientům radí, aby byli aktivní. Nesmí se nechat odbýt. Upozorňuje ovšem, že nemocní lidé na to nemají příliš mnoho energie.

Na nesystémovost očkování upozorňuje i Stanislav Kos, předseda České občanského spolku proti plicním nemocem. „Bohužel to, na co jsme jako odborná společnost upozorňovali, totiž že měli být zvýhodněni pacienti s chronickými nemocemi, se neděje. Že by měli přednost kvůli své diagnóze, tak to není,“ konstatuje Kos. Upozorňuje, že není ani přesně dané, že by je museli upřednostnit praktičtí lékaři.

Pacienti, lékaři i sestry jsou, vakcíny ne

Podle Ivany Plechaté není dořešená ani situace, kdy dostane pacient doporučení k přednostnímu očkování od svého ošetřujícího lékaře, který nemá přístup k vakcíně.

Jasno v tom nemá ani Jana Prausová, primářka onkologického oddělení Fakultní nemocnice Motol a předsedkyně České onkologické společnosti. Sama neví, jestli má v takových případech očkování řešit ošetřující lékař, nebo pacient. „Asi by to měl řešit ošetřující lékař, vybrat a usoudit podle míry rizika a vhodnosti,“ myslí si. Dodává, že minulý týden v pátek dostala informaci, že může očkovat chronicky nemocné pacienty, ale zatím nemá čím.

„Doktorů je dost, sester je dost, pacientů je dost, vakcín dost není,“ shrnuje problém v kostce. Podle Prausové není problém navrhnout systém, v jakém pořadí očkovat onkologické pacienty, potíž ale představují nejisté dodávky vakcín. „Až bude stabilní počet vakcín na určité časové období, můžeme si říci, že denně naočkujeme třeba padesát lidí,“ líčí primářka.

Doporučuje, aby se zatím onkologičtí pacienti spojili se svým lékařem a probrali načasování vakcíny. Platí, že by onkologičtí pacienti měli očkování dostat co nejdříve, je ovšem nutné vakcinaci sladit se samotnou léčbou.

Už očkujeme, hlásí některé pacientské organizace

Naopak organizace, které sdružují pacienty s nemocemi ledvin a cystickou fibrózou – tedy onemocnění, kvůli kterým je nutné pravidelně docházet od specializovaných center – mluví s nadějí o tom, že se očkování začíná rozbíhat. „Ve všech centrech aspoň jednotky pacientů naočkovány jsou,“ popisuje Markéta Mikšíková z Klubu cystické fibrózy. Hovoří o tom, že očkují převážně mladší pacienty kolem 16 let a postupně se přechází i k dospělým pacientům.

„Měli jsme to štěstí, že v Motole nás naočkovali všechny,“ říká zase Jaroslav Andrle ze spolku CiKáDa – Asociace pacientů s onemocněním ledvin. Současně upozorňuje, že někteří pacienti s ledvinami si nabídky očkování neváží a vakcínu odmítají, například s argumentem, že chtějí očkování od jiného výrobce.

Do chaosu, který v očkování vládne, by podle dnešního slibu premiéra Andreje Babiše měla vnést jasno registrace pomocí speciálních kódů, které dostanou jejich lékaři. Systém by se měl spustit příští týden. Premiér to dnes řekl po jednání vládní rady pro zdravotní rizika. „Vypadá to tak, že ambulantní specialisté by měli (pro pacienty) obdržet speciální kódy, podobně jako to je nyní u učitelů,“ popsal Babiš připravovanou změnu v registraci k očkování. Doplnil, že předpokládá spuštění tohoto systému v příštím týdnu. Zatím premiér nechtěl uvést, zda od dubna bude spuštěna registrace pro další věkové skupiny. „Jsou úvahy o dalším snížení věkové kategorie, jestli to bude 65 nebo 60 let, uvidíme,“ konstatoval.

Reklama

Doporučované