Hlavní obsah

Rozhovor s mužem, který teď štěpí Evropu. Co řekl Frans Timmermans o Češích?

Obzor Filipa Horkého: Exkluzivní rozhovor s prvním místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem. Natočili jsme ho loni v květnu, vzhledem k vývoji v Bruselu vám jej znovu předkládáme.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zástupci států a vlád se nemohou shodnout, kdo by se měl v příštích pěti letech stát číslem jedna v Evropské komisi. Návrh, aby se předsedou Evropské komise stal socialista Frans Timmermans, striktně odmítají země V4, tedy Polsko, Maďarsko, Slovensko a Česká republika. Shoda nepadla ani po osmnácti hodinách jednání. Kdo je Frans Timmermans a proč tolik vadí?

Článek

Předkládáme vám znovu rozhovor, který před rokem pořídil reportér Filip Horký a odvysílali jsme jej v pořadu Obzor v Televizi Seznam. Už loni v květnu patřil Frans Timmermans, první místopředseda stávající Evropské komise, k nejvlivnějším figurám Bruselu.

Nyní je tento Nizozemec mezi „spitzenkandidáty“, do čela Evropské komise ho tlačí početná socialistická frakce. Timmermans má rovněž podporu části západních politiků, oproti tomu Visegrádská skupina ho naprosto odmítá. Coby eurokomisař totiž měl na starost dodržování vlády práva a jeho porušování hlasitě vyčítal Polsku či Maďarsku.

„Je pravda, že pan Timmermans se vícekrát vyjádřil negativně k našemu regionu a taky měl úplně jiné názory na migraci, než máme my,“ řekl novinářům v Bruselu český premiér Andrej Babiš. A dále jej charakterizoval jako člověka, který bývalé východní Evropě „moc nefandí“.

Jaké tedy jsou názory Franse Timmermanse? V rozhovoru, který najdete v úvodním videu, komentuje Čechy, české postoje i počínání české vlády. „Myslím si, že česká vláda má obrovský zájem o evropské otázky. Česká republika je srdcem Evropy. Je potřeba si uvědomit, že z projektu, jako je Evropská unie, nelze jen tak odebrat srdce. Já jsem mnohem starší než vy a pořád si ještě živě pamatuji, jaké to bylo, když byla Evropa rozdělená, jak prahli Češi po svobodě,“ uvedl Timmermans.

Velkým tématem rozhovoru byly i povinné migrační kvóty, které český prezident Miloš Zeman komentoval slovy: „My jsme je sem nepozvali.“

„Jistě. Nepozval je nikdo. Představte si, že byste žil s rodinou někde v Sýrii a někdo vám vybombardoval dům. Nebo použil při útoku plyn. Sám jako otec bych okamžitě chtěl svou rodinu odvézt ze země a hledal bych útočiště kdekoli. Také bych se snažil dostat se do Evropy, protože bych věděl, že tam budu v bezpečí před válkou a násilím,“ podotkl Timmermans.

Další kolo jednání, které rozhodne, zda usedne do čela mocné instituce, proběhne v úterý.

Reklama

Související témata:

Doporučované