Hlavní obsah

Cena nafty je Putinova vina. Čechy nesmíme nechat padnout, řekl Vystrčil

Hostem Výzvy byl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Týdny trvající válka na Ukrajině má na kontě podle OSN už přes 1400 civilních obětí, z toho přes stovku dětí. Západ vojenskou intervenci odmítá, pomáhá zato dodávkami humanitární pomoci i zbraní. Stačí to?

Článek

Po příbězích z týdny obléhaného Mariupolu, kde lidé trpí nedostatkem potravin i zdravotnické péče, zasáhla svět další tragická zpráva – za novou Srebrenicu označilo ukrajinské ministerstvo obrany osvobozené kyjevské předměstí Buča. Ve městě, které sousedí s Irpiní a leží 37 kilometrů severozápadně od Kyjeva, podle úřadu ruští vojáci během měsíční okupace „náhodně vraždili místní civilní obyvatele“.

Vraždění lidí v Buči a v dalších ukrajinských městech ruskými silami označila Sněmovna za válečný zločin podle mezinárodního práva, ale Česká republika se snaží pomáhat nejen proklamacemi – přijala přes 300 tisíc ukrajinských uprchlíků, pomáhá dodávkami humanitární pomoci i vojenského materiálu. Přímá vojenská intervence ale podle tuzemských ústavních činitelů není namístě.

Pomáhá svět Ukrajině dost a jak dostatečně je zapojené Česko? A proč potřebuje Česká republika nouzový stav? Ptali jsme se předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

Podpora ukrajinské strany ale nespočívá jen v pomoci zasažené zemi. Svět řeší, jak zasadit ránu samotnému agresorovi – Rusku. Jak jednotné jsou v této otázce čeští politici? A je důvěryhodná změna postojů prezidenta Zemana, který Putinův režim léta obhajoval?

Sledujte v úvodním videu, nejzajímavější odpovědi vám nabízíme níže:

1:00 Nesouhlasíme jako horní komora parlamentu s tím, jak prezident špiní Ústavu. Nesouhlasíme s tím, jak Miloš Zeman znevažuje úřad prezidenta. A snažíme se to dát najevo. Proto jsme prezidenta vyzvali, aby úřad vykonával v souladu s literou zákona.

2:15 Chceme sdělit občanům, že zde existuje skupina lidí, senátorek a senátorů, kteří s tím, jak funguje prezident, nesouhlasí. Byť nic neuděláme s tím, jak bude prezident fungovat dál.

2:40 Stačilo by, aby Miloš Zeman dělal jenom to, co slíbil. Pokud udělí milost, bude to výjimečně, poté, co skutek projedná Ministerstvo spravedlnosti a dá k tomu stanovisko, poté, co se ukáže, že se jedná třeba o vážně nemocného člověka nebo jde o případ, který je skutečně hodný amnestie.

6:40 Můj názor je, že podávat v tuto chvíli (kvůli milosti pro M. Baláka – pozn. red.) žalobu pro hrubé porušení Ústavy, nemá šanci na úspěch.

Vystrčil o situaci na Ukrajině

12:40 Putin patří před mezinárodní tribunál. Je to válečný zločinec, měl by být takto souzen. Aby to mohlo nastat, nejdříve musí dojít k tomu, že válka bude skončena. V současné době nemáme jinou možnost než maximálně podporovat Ukrajince a ukrajinskou armádu. A pomáhat jim v boji proti barbarům.

16:00 První věc, kterou my jako politici musíme dělat, je myslet na své obyvatele. A budeme jim muset být schopni vysvětlit, co pro Ukrajinu děláme a proč to děláme. Je důležité, aby lidé věděli, že vláda v první řadě myslí na ně, na jejich problémy, na zdražování. A že pomoc Ukrajině a na Ukrajině je vlastně pomoc nám. Protože, kdybychom Ukrajině nepomáhali, tak se Putin nezastaví a přijde až sem a vše bude stokrát horší.

19:05 Dnes jsme na tom tak, že spotřební daň na naftu je minimalizovaná, nižší už být nemůže. (…) Je to Putinova vina. Je to Putinovo zdražování, jde o zdražování vyvolané Putinem. Na druhou stranu my nemůžeme nechat padnout naši zemi.

22:20 Německo a další dlouholeté země Evropské unie, které nepoznaly socialismus a komunismus, nemají tuto zkušenost, a tím pádem mají méně odvahy a více obav z toho, postupovat vůči Rusku tvrději, více podporovat Ukrajinu, protože neví, jaká hrůza by je čekala, kdyby sem přišla ruská armáda. My to víme, a proto si můžeme dovolit být odvážnější.

23:30 Osobně jsem pro to, abychom Rusko maximálně izolovali, dokáži si představit i ukončení diplomatických styků s Moskvou.

Reklama

Doporučované