Hlavní obsah

Rozkaz splněn. Skoro všichni zahynuli v troskách letadla, noví Alexandrovci se ale vrací

Alexandrovci se vrací na evropská jeviště.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Letecká katastrofa připravila o život skoro všechny členy známého souboru, nyní se v plné síle vrací ke koncertům.

Článek

Je to příběh, který v mnohém připomíná osud hokejového týmu Lokomotivu Jaroslavl. Stejně jako hokejisté i Alexandrovci našli smrt v troskách zříceného ruského letadla a stejně jako u týmu KHL nyní přichází znovuzrození.

Ruský armádní soubor písní a tanců zdecimovaný loňskou leteckou katastrofou u Soči už vystupuje na veřejnosti v plné síle.

Zítra vyvrcholí jejich koncertní šňůra k oslavám válečného vítězství v Moskvě. Poprvé od katastrofy zpívali Alexandrovci v cizině minulý měsíc, a to v Istanbulu. Nadcházející šňůru koncertů na Moravě, v Čechách, v Budapešti a na Slovensku označuje obnovený soubor za své první evropské turné.

Orchestr, založený v roce 1928, zasáhla koncem loňského roku letecká katastrofa. Letoun ruského ministerstva obrany s 92 lidmi na palubě, včetně 64 členů slavného souboru, se zřítil 25. prosince časně ráno do Černého moře krátce po startu z letoviska v Soči. Nikdo katastrofu nepřežil.

Alexandrovci: profesionální vojáci a výkladní skříň ruského režimu:

Alexandrovci: Profesionální vojáci a výkladní skříň ruského režimu.

Obnova armádní chlouby v co nejkratší době se podle náměstka ministra obrany Nikolaje Pankova stala jedním z nejdůležitějších úkolů resortu.

Do lednového konkursu se na uvolněná místa v souboru přihlásilo více než 2000 uchazečů. O prestiži souboru v Rusku vypovídá, že například o šest míst barytonistů se ucházelo 360 zájemců.

Soubor je podle velitele souboru generála Viktora Baldina „součástí ruské duše" a jedním ze „symbolů Ruska". Nikdo jiný podle něj nedokáže takovým způsobem zpívat vojenské písně či opěvovat roli ruských vojáků v první a druhé světové válce. Slavnou Kalinku a Kaťušu zazpívali Alexandrovci i v populární pěvecké soutěži Eurovize, v roli hostů během moskevského finále.

Obdivovatelé souboru hovoří o dechberoucích vystoupeních, slzách v očích a husí kůži, ale chór v uniformách, provázený půvabnými tanečnicemi, nemá jen obdivovatele. Některé evropské státy, například Estonsko, vystoupení ruského armádního souboru naopak zakázaly. „Ruské vojáky v Estonsku nikdo nečeká," řekl počátkem února estonský ministr obrany Margus Tsakhna. O povolení koncertů ruského armádního souboru žádal místní podnikatel, který argumentoval, že estonská nezávislost je už dost pevná, aby obstála i před Alexandrovci.

Reklama

Doporučované