Hlavní obsah

Rozkopané město, kam se podíváš. V Brně na původní trase jezdí jen tři tramvajové linky z jedenácti

Brno o prázdninách ochromily výluky.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brňané si po roce opět zvykají na prázdninové výluky. Na svých trasách jezdí jen tři tramvajové linky z jedenácti. Řidiči se musejí popasovat se šedesátkou opravovaných ulic, chodníků a silnic. Magistrátnímu odboru dopravy už téměř rok chybí šéf.

Článek

Začínají v samém centru u Nové radnice na Dominikánském náměstí, nechybějí ani v okrajových částech města. Letní opravy a výluky zkomplikovaly už tak frekventovanou dopravu v Brně a dávají místním vědět, že prázdniny jsou zase tady. „Je to katastrofa,” stěžují si někteří oslovení Brňané.

Turisté i místní narážejí na každém rohu na rozkopané ulice, řidiči se ztrácejí v bludištích uzavírek. Reportéři Seznamu napočítali ve městě minimálně šedesát rozkopaných ulic a silnic.

A výluky se nevyhnuly ani veřejné dopravě. „Nestíhám sraz před odjezdem na dovolenou. Běžně už by tady tramvaj projížděla. Náhradní autobus měl zpoždění,” postěžovala si žena u Dělnického domu.

Právě v Židenicích a Líšni cestující výluky pocítí nejvíc. Linka číslo 8 vůbec nezajíždí do Líšně, od zastávky Geislerova pokračuje do točny v Juliánově. Tramvaje číslo 9 a 10 jsou o prázdninách zrušené úplně.

Na svých trasách bez výluk jsou jen tři z jedenácti tramvajových linek ve městě. „Situace ale není tak špatná jako v uplynulých letech. O prázdninách opravíme přes tři kilometry kolejí a zaplatíme přes dvě stě milionů korun,” uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Doležalová.

Lidé si třeba zvykají i na novou tramvaj číslo x14. V části úseků nahrazuje linky 3 a 5, jezdí z Bystrce přes Českou a Mendlovo náměstí k Ústřednímu hřbitovu.

Také na silnicích řidiči často trpí. Stále je trápí zúžení na Kolišti, které je součástí malého městského okruhu, omezení kvůli přeložce tramvajové Plotní nebo zavřená část ulice Údolní. „Doháníme dluh nepřipravených dopravních staveb z minulého volebního období. Ale samozřejmě se všem za komplikace omlouváme,” řekl náměstek pro dopravu Richard Mrázek.

Opoziční politici před komunálními volbami vidí situaci přesně naopak. Z katastrofální dopravní situace viní současné vedení radnice. Vyčítají mu nekoordinované stavby, málo dělníků na opravovaných místech nebo stále chybějícího šéfa odboru dopravy na magistrátu. Vladimír Bielko odešel loni v září, nástupce radnice nadále hledá. „Máme po prvním kole výběrového řízení. Přihlásilo se sedm zájemců,” dodal Mrázek.

Reklama

Doporučované