Hlavní obsah

Rozsáhlá analýza dárců krve: Nakažených koronavirem může být i 80krát víc

Foto: Ilustrační snímek, Profimedia.cz

Analýza krve dárců ukázala možnou promořenost Dánů.

Reklama

Dánský Statens Serum Institut (SSI) spadající pod ministerstvo zdravotnictví ve svém posledním reportu o koronaviru píše, že počet infikovaných by mohl být v zemi 30 až 80krát vyšší.

Článek

Pátrání po tom, jak moc je populace zasažena koronavirem, řeší každý stát jinak. Česko se chystá na velký test na vzorku 17 tisíc lidí. V Dánsku už státní zdravotnický ústav Statens Serum Institut (SSI) došel díky rozsáhlé studii k tomu, že počet infikovaných v populaci může být dokonce 30 až 80krát vyšší, než udávají oficiální statistiky.

Vysoké číslo vychází z rozsáhlé analýzy dárců krve v zemi. Z tisícovky testovaných vzorků jich 3,5 % obsahovalo protilátky, které si tělo vytvoří během prodělání infekce. Testy byly provedeny v oblasti hlavního města Kodaně. Tento propočet tak naznačuje, že v době 26. března, kdy bylo v oblasti potvrzeno 917 případů, mohlo být skutečné číslo infikovaných až 65 tisíc osob.

SSI odhaduje, že počet infikovaných by tak mohl být 30 a 80krát vyšší než současných zhruba 5 000 pozitivně testovaných. To je mimochodem číslo přesně srovnatelné s oficálním počtem lidí nakažených v Česku

Na každého potvrzeného nakaženého do 28. března by tak v Dánsku mohlo být dalších 30 až 80 dalších. „V komunitě je infekce pravděpodobně mnohem rozšířenější, než se doposud myslelo. To nemá přímý dopad na zátěž systému zdravotní péče, protože zvýšené šíření infekce je v části populace, která nemá potřebu léčby a pravděpodobně jen ve velmi omezené míře vyhledali lékařskou pomoc,“ uvádí report.

Analýza také zmiňuje, že statistická smrtnost na infekci u covid-19 by tak mohla být nižší než míra smrtnosti registrovaných případů a možná i nižší než míra smrtnosti stanovená Světovou zdravotnickou organizací.

Dánsko ale také 11. března změnilo svoji strategii v testování na koronavirus. Pouze lidé hospitalizovaní s respiračním onemocněním začali být testování na přítomnost viru. To může způsobit, že množství pozitivních případů testy jednoduše neprojde a skutečné číslo je následně výrazně vyšší.

Reklama

Související témata:

Doporučované