Hlavní obsah

Rozvolnění „na zkoušku“. U sousedů to udělali a už bijí na poplach

Foto: Profimedia.cz

Minulý pátek v Polsku otevřely také lyžařské areály.

Reklama

Zatímco Německo minulý týden prodloužilo lockdown až do 7. března a Česko „uzavřelo“ kvůli nezvladatelnému šíření nákazy tři okresy, Poláci minulý pátek proticovidová opatření rozvolnili.

Článek

„Rozmrazování ekonomiky“ předcházelo prohlášení ministra zdravotnictví Adama Niedzielského o tom, že země vstupuje do fáze, kdy je pandemie pod kontrolou. O stabilizaci mluvil i premiér Mateusz Morawiecki.

Od konce ledna v zemi denně testy odhalí zhruba mezi 4 a 7 tisíci nakažených, dál je ale vysoký denní počet obětí covidu-19, který se pohybuje mezi 200-450 lidmi. Velkým tématem není v Polsku ani hrozba šíření nakažlivějších mutací konaviru. Naopak – vláda se v lednu ocitla pod velkým tlakem podnikatelů, gastronomického sektoru a hoteliérů.

Vznikla dokonce celá řada iniciativ, které sdružovaly „rebely“ vůči nepopulárním vládním opatřením, jejichž vymáhání nebylo vždy úspěšné. Podle Deníku Gazeta Prawna, který se odkázal na zdroj z vládní Lékařské rady, se zákazy zmírnily právě kvůli tlaku společnosti. „Lidé jsou unavení lockdownem, chtějí trochu oddechu. Pokud by vláda opatření nerozmrazila, rozmrazila by se sama,“ cituje list svůj zdroj.

Poláci ve velkém vyrazili do hor

K už otevřeným nákupním centrům se tudíž před valentýnským víkendem přidala na poloviční kapacitu kina, divadla a otevřely také hotely a penziony. Fungují i bazény, sauny a masérské salony. I když vláda od začátku říkala, že rozvolnění je jen „na zkoušku“ na dobu dvou týdnů, už po víkendu se v zemi začalo mluvit o možnosti nového zpřísňování opatření.

Ministr Niedzielski hned v pondělí začal bít na poplach a upozornil, že vláda může velmi rychle omezení znovu zavést. Vládu i část veřejnosti totiž pobouřily davy turistů v zimním středisku Zakopané na polské straně Tater. Tam na víkend dorazilo až 20 tisíc lidí z celého Polska.

V pátek i v sobotu večer se na hlavní třídě v Zakopaném shromáždily tisíce lidí. Na místě se ve velkém porušovala hygienická opatření, jako je nošení roušek, spontánně se tančilo a zpívalo. Policie v desítkách případů zasahovala proti agresivním opilcům.

Plné horské středisko vyvolalo u politiků i odborníků obavy z možného nového centra nákazy. Víkendová akce se pojmenovala jako „koronapárty“ a hlavní pěší třídu Krupówki dokonce někteří komentáři přejmenovali na Trupówki s odkazem na polský výraz pro mrtvoly.

Zaplnila se i další horská střediska v Polsku. Česká televize už o víkendu upozornila na to, že do Polska vyrazili a budou dál ve velkém vyrážet i lyžaři z Česka, kde je současná epidemická situace horší než v Polsku a sjezdovky jsou zavřené. Češi jezdí například do areálu Szczyrk ve Slezských Beskydech.

Ministr Niedzielski v pondělí označil dění v Zakopaném za nezodpovědné. „Každý z nás, kdo viděl fotky, titulky nebo videa se asi chytil za hlavu vystrašený tím, jaké to může mít následky,“ řekl politik na tiskové konferenci. I když „koronapárty“ v Zakopaném ještě nemohla mít na čísla nově nakažených vliv, Niedzielski v pondělí i v úterý mluvil o změně trendu poklesu počtů infikovaných.

Na prahu třetí vlny?

„Obrácení tendence se stává faktem. Dnešní výsledek, 5 148 nakažených, je o tisícovku vyšší než před týdnem,“ upozornil ministr. Sedmidenní průměr nových případů vzrostl poprvé od poloviny listopadu. Podle ministrova náměstka Waldemara Krasky se „koronapárty“ projeví během 10 až 14 dní.

Na to upozorňuje také liberální týdeník Newsweek. „Po všem, co říká ministr Niedzielski, ve mě roste podezření, že vládní analytici si byli dokonale vědomi, že třetí vlna je před námi a za ní budou moci Krupówki (v Zakopaném),“ napsala na Twitteru novinářka Newsweeku Dominika Długoszová.

Zatímco ministr zdravotnictví bije na poplach, vláda teď opatření zpřísňovat nehodlá a data vyhodnotí v polovině příštího týdne. „Možná se už nacházíme v průběhu třetí vlny nebo prodlouženého konce druhé vlny. To už je spor výlučně technický, názvoslovný,“ uvedl v úterý premiér Morawiecki. Jeho hlavní poradce pro covid Andrzej Horban na rádiu Zet řekl, že je Polsko na „nejlepší cestě“ ke třetí vlně.

Horban zmínil i rostoucí počet případů nákazy mutací koronaviru, která byla poprvé objevena loni na podzim ve Velké Británii. Podle výzkumu Jagellonské univerzity tvořila tzv. britská mutace v Polsku zhruba 5 procent z 200 vzorků pocházejících z celé země. S vlivem nakažlivějších mutací podle Deníku Gazeta Prawna dosud nepracují matematické modely šíření koronaviru.

Reklama

Doporučované