Hlavní obsah

Rozvrat v gastronomii. Tržby spadly až o devadesát procent

Šéf Dotykačky ukázal slabá místa českých restaurací v pandemii. Jen okénko tržby nezachrání.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tržby v restauracích, hospodách a barech propadly o 70 procent, nejhůř situaci zvládají podniky v Karlovarském kraji. Data z restauračních pokladen odhalila gastronomickou apokalypsu.

Článek

Na pokladnách Dotykačky jede asi čtvrtina českých restaurací, hospod a kaváren – tedy asi deset tisíc podniků. A data, která teď systémem pokladen protékají, vůbec nejsou optimistická.

I když mohou i v rámci současných vládních opatření podniky fungovat prostřednictvím výdejních okének, každá druhá restaurace zavřela úplně. Tržby v gastronomii se propadly zhruba o sedmdesát procent. „Pokladny jsou poměrně rovnoměrně rozprostřeny napříč celým segmentem. Najdete tam největší restaurace, stejně jako ty nejmenší, třeba food trucky,“ objasňuje data Petr Menclík, ředitel Dotykačky.

Silné sociální sítě základ úspěchu

Podle provozu pokladen to vypadá, že nejhůře postižený je Karlovarský kraj. Tady zůstala otevřená přes okénko pouze třetina podniků a oproti předcovidovému období tržby spadly na pouhých 11 procent. Podobně špatně je na tom i Zlínský kraj.

Naopak „vítězně“ ze současné situace vycházejí podniky ve Středočeském kraji. Tady zůstaly tržby za jídlo a pití na 54 procentech normálního stavu. „Očividně se sem přesunula velká část lidí, kteří za normálních podmínek odjíždějí za prací do Prahy. Teď v Praze nechodí jíst a jedí ve Středočeském kraji,“ dodává Menclík.

V hlavním městě sice zůstalo otevřeno nejvíc restaurací, ale pokud jde o tržby, se sousedními středními Čechami se srovnávat nemohou. „Problém restaurací je i ten, že nejsou schopny odkomunikovat svým zákazníkům to, že jsou otevřeny. Provozovny, které jsou digitalizovány, jsou na tom výrazně líp,“ upozorňuje Menclík.

Luxusní restaurace přes okénko neprodá

Nejlépe si provoz zachovávají kavárny a bistra – těch zůstalo otevřených zhruba 70 procent a propad tržeb se pohybuje okolo 40 procent. Až za nimi jsou restaurace. Kompletně zavřené jsou teď hlavně podniky založené na nočním provozu a konzumaci alkoholu. Například klubů teď funguje jen pět procent. Hospod asi 15 procent a barů zhruba čtvrtina.

„Ta okénka nebudou fungovat pro všechny. Pro provozy, které byly zaměřené na prodej alkoholu, nebo naopak spíš na fine dining a spíš k večerním hodinám, okénkový provoz prostě není. I když to třeba zkusily, tak pak zavřely,“ říká Menclík.

Jaro nepřežilo osm procent firem

Z dat Dotykačky bylo navíc už v létě zřejmé, že některé gastro podniky jarní karanténu a první lockdown nezvládly. Restaurací fungovalo v polovině léta o osm procent méně než v únoru, tedy před začátkem koronakrize. Většinou je přitom v turistické sezoně otevřeno naopak podniků víc.

Zatímco jako nejživotaschopnější se projevily restaurace v Praze, Jihomoravském a Libereckém kraji, kde se počty podniků nezmenšily, nejvíce zavřených podniků zaznamenal už v létě Zlínský kraj.

Reklama

Doporučované