Hlavní obsah

ŘSD vybírá firmu na protihlukovou stěnu u trasy k D1 u Jihlavy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybírá firmu, která postaví protihlukovou stěnu na tahu I/38 u Jihlavy a obnoví uzavřený sjezd z Jihlavy-Pávova. Jde o čtyřproudý úsek této silnice sloužící i jako přivaděč k dálnici D1.

Článek

Denně místem v průměru projede přes 21 tisíc vozidel. Podle akustické studie jsou překračované hlukové limity. Předpokládaná hodnota zakázky bez daně je přes 50 milionů korun. Firmy mohou podávat nabídky do 8. dubna. Stavbu chce ŘSD provést letos.

Hlavní tah vede kolem městské části Pávov. Proti hluku z přivaděče teď okolní zástavbu chrání jen sto metrů dlouhá stěna. Nová protihluková stěna bude měřit víc než kilometr. „V souladu se závěry akustické studie je protihluková stěna navržena s výhledem do roku 2030,“ uvedl Martin Buček z týmu komunikace ŘSD.

V pávovské průmyslové zóně funguje řada firem včetně výrobce autodílů Bosch Diesel se zhruba 4000 zaměstnanci. Starý sjezd na I/38 tam měl být zrušený, když byla před několika lety dokončená mimoúrovňová křižovatka mezi zónou a tímto přivaděčem. Další propojení je podle jihlavské radnice ale potřeba, protože ze zóny vyjíždí hodně aut a ucpávají ulice v této části města.

Starý sjezd je teď zatarasený, po stavebních úpravách tam budou projíždět auta do hmotnosti 3,5 tuny, a to od Havlíčkova Brodu do Pávova a z Pávova na Jihlavu a dál směrem na Znojmo. Město slíbilo, že se bude na investici ŘSD podílet.

Reklama

Doporučované