Hlavní obsah

Rušení kožešinových farem se komplikuje. Obránci zvířat sepsali výzvu pro Babiše

Babiš čelí veřejné výzvě kvůli kožešinovým farmám.

 

Reklama

Návrh zákona o zrušení kožešinových farem se možná dočká výjimek. Před nimi však varují Obránci zvířat. Vytvořili proto kampaň, která nese název Vyzvababisovi.cz

Článek

Smrt elektrickým proudem a následné stažení z kůže. Takový osud každoročně čeká zhruba 20 tisíc lišek a norků, kteří jsou uvězněni v celkem 9 kožešinových farmách na území České republiky.

Návrh zákona o úplném zákazu těchto zařízení těsně prošel loni Sněmovnou v rámci prvního čtení. Několik výborů ale přišlo s návrhy na jeho upravení, a tak není jisté, v jaké podobě bude nakonec zákon schválen. Finální hlasování má přitom proběhnout ve Sněmovně již za několik týdnů.

Podle výboru pro životní prostředí by nemusely skončit farmy, které by se prokázaly evropským certifikátem o dobrých životních podmínkách chovaných zvířat WelFur.

„Certifikační program WelFur podporujeme. Jedná se sice o další zpřísnění podmínek chovů, ale tento vědci vytvořený program se nabízí jako kompromis, který jednak zlepší podmínky pro zvířata a eliminuje potenciální problémy a zároveň umožní zodpovědným chovatelům pokračovat ve své činnosti“, vysvětluje David Vojtíšek, majitel rodinné farmy Norek v Jižních Čechách.

S tím ale nesouhlasí ochránci zvířat. „WelFur je profesionální kamufláž financovaná samotnými chovateli, jejímž cílem je zachovat kožešinové farmy bez jakékoli podstatné změny," varuje Marek Voršilka, předseda spolku OBRAZ.

Proti uzavření farem byli zejména poslanci hnutí ANO. Právě na tento fakt zareagovali Obránci zvířat kampaní VyzvaBabisovi.cz

Ta nabádá české občany k tomu, ať kontaktují šéfa ANO Andreje Babiše a vyzývají ho, aby se zasadil o podporu návrhu a přesvědčil i členy svého hnutí.

Podle ČTK novelu podepsalo pět desítek poslanců, tedy čtvrtina členů dolní komory. Argumentují tím, že podmínky na farmách, byť splňují standardy, neodpovídají potřebám divokých zvířat, i etickými důvody.

Předloha má ale taky mnoho oponentů. Obávají se mimo jiné toho, že by zákaz vedl ke vzniku nelegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy.

Reklama

Doporučované