Hlavní obsah

Rusko nechce pustit do kin film Rychle a zběsile 8. Přednost má domácí produkce

Moskva se obává, že by snímek Rychle a zběsile 8 mohl být úspěšnější než historický film domácí produkce.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Americký akční snímek by mohl ohrozit návštěvnost očekávaného domácího velkofilmu Doba průkopníků. Uvedení Rychle a zběsile 8 se zatím zakázalo.

Článek

Rusko netrpělivě očekává velkofilm domácí produkce Vremja pěrvych (Doba průkopníků) o Alexeji Leonovovi - prvním člověku, který vystoupil do volného kosmického prostoru.

Slavnostní premiéra filmu se konala ve středu, v kinech diváci snímek uvidí ve 3D od 6. dubna. O týden později měl ale naplánovanou premiéru již osmý díl z americké série Rychle a zběsile.

Ruští filmaři se obávají, že americký snímek bude úspěšnější než domácí velkofilm. Předchozí díl Rychle a zběsile totiž v kinech navštívil rekordní počet ruských diváků. Dokonce se dostal do desítky nejnavštěvovanějších filmů ruské historie.

Obavy ruských filmařů rozmetala vláda

„Ministerstvo kultury je pevně rozhodnuto podpořit ruský film," nechal se slyšet ministr kultury Vladimir Medinskij. Majitelům kin pohrozil, že čím více budou protestovat, tím později americký snímek dostanou.

Majitelé multikin si totiž stáli za svým a chtěli americký film odvysílat. Je pro ně zárukou vysokých zisků.

Snímek Rychle a zběsile 8 zatím nedostal od Moskvy distribuční povolení. To mu Rusko vydá až ve chvíli, kdy se multikina dohodnou s tvůrci ruského filmu. Agentura TASS zároveň informovala, že ministerstvo bude zřejmě vyžadovat, aby kina promítla snímek ve stanoveném povinném počtu, tak aby ho zhlédlo co nejvíce lidí.

Oba filmy jsou ale tematicky naprosto odlišné. Dobrodružná výprava ruského režiséra vypráví o sovětském kosmonautovi. Příběh se odehrává v roce 1965 v době studené války. Oproti tomu série filmů Rychle a zběsile je moderním kriminálním thrillerem o rebelech, kteří vedou nespoutaný život. Každý díl se odehrává v jiném městě a vše se točí kolem závodních automobilů.

Reklama

Související témata:

Doporučované