Hlavní obsah

Rusko? Pro Česko není ani významný obchodní partner, říká ekonom

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek odpověděl na tři otázky, které spor s Ruskem vyvolává.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

„Pokud nebude situace mezi oběma zeměmi eskalovat zaváděním cel či jiných bariér zahraničního obchodu, neměla by současná situace ovlivnit významnější počet firem,“ říká k vypjatým česko-ruským vztahům ekonom David Marek.

Článek

Česko-ruské diplomatické vztahy se po odhalení role rozvědky GRU při výbuchu ve Vrběticích propadly na dno, alespoň v novodobé historii. Pokud by k takové roztržce došlo před dvaceti lety, mohli by Rusové v odpovědi použít například dodávky energií. Tuto zbraň by však nyní mohli použít jen omezeně.

Jaký je význam Ruska v globální ekonomice?

Význam Ruska v globální ekonomice se v posledních desetiletích mírně snížil. Na začátku devadesátých let minulého století dosahoval podíl Ruska na celosvětovém HDP zhruba pěti procent. Do začátku milénia klesl na tři procenta, kde se drží dodnes. To řadí Rusko na šesté místo v globální ekonomice hned za Čínu, USA, Indii, Japonsko a Německo.

Jaký je význam Ruska pro Českou republiku ?

Z pohledu zahraničního obchodu nepaří Rusko mezi hlavní exportní trhy pro české firmy. Do Ruska směřuje zhruba 2,2 procenta z celkového českého vývozu. Přestože z Ruska dovážíme ropu a zemní plyn, nepatří Rusko z celkového pohledu objemu ani mezi významné dovozce. Podíl Ruska na dovozu do Česka dosahuje asi 1,5 procenta.

Jak současná situace poškodí české firmy působící v Rusku?

Pokud nebude situace mezi oběma zeměmi eskalovat zaváděním cel či jiných bariér zahraničního obchodu, neměla by současná situace ovlivnit významnější počet firem. Samozřejmě jednotlivé případy se ovšem objevit mohou.

Reklama

Doporučované