Hlavní obsah

Rusko pronásleduje Svědky Jehovovy, považuje je za extremisty. Lidskoprávní organizace zatýkání kritizuje

Podle HRW Rusko opustilo od zákazu organizace zhruba 160 jehovistů.

Reklama

Organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) ostře kritizuje údajné pronásledování členů náboženské organizace Svědci Jehovovi v Rusku. V zemi je tato skupina zakázaná a považovaná za extremistickou, což už vedlo ke zhruba 20 zatčením, uvedla dnes agentura AFP.

Článek

„Pořádkové síly napříč Ruskem vedou v posledních měsících rozsáhlou kampaň proti Svědkům Jehovovým. Úřady uskutečnily na desítky domovních prohlídek, razií, výslechů a dalších aktů obtěžování a pronásledování,“ uvedla nevládní organizace v dnešním prohlášení.

Podle HRW je v současnosti zhruba 18 lidí v celách předběžného zadržení kvůli členství „v teroristické organizaci“ nebo jejím financování, a to „pouze kvůli jejich náboženské činnosti“. „Svědkové Jehovovi pouze poklidně uplatňují své právo na svobodu vyznání,“ zdůraznila Rachel Denberová z vedení evropské a asijské centrály HRW. Denberová ruské úřady vyzvala, aby přestaly s náboženským pronásledováním věřících.

Podle HRW Rusko opustilo od zákazu organizace zhruba 160 jehovistů. Ruské ministerstvo spravedlnosti přitom jejich společnost zařadilo na seznam zakázaných organizací v srpnu 2017. Předtím postavil organizaci mimo zákon ruský nejvyšší soud na základě žádosti ministerstva spravedlnosti, které u hnutí shledalo znaky extremistické činnosti.

Svědkové Jehovovi mají v Rusku přibližně 175 tisíc členů. Hnutí založené roku 1873 ve Spojených státech kazatelem Charlesem Russelem se hlásí ke křesťanství.

Reklama

Doporučované