Hlavní obsah

Skrze šampionát chce Putin ukázat Rusko jinak než jako zemi, kde se chlastá a medvěd hraje na balalajku

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotbalový šampionát má světu ukázat vlídnější tvář Ruska.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Blížící se světový šampionát ve fotbale očima Jiřího Justa, českého publicisty žijícího v Moskvě.

Článek

Už ve čtvrtek večer startuje zápasem Rusko-Saúdská Arábie, který se odehraje v moskevských Lužnikách, další světový šampionát ve fotbale. První, který se uskuteční ve východní Evropě, konkrétně v Rusku.

O tom, jaký turnaj lze očekávat v této specifické zemi, jsme hovořili s Jiřím Justem, českým publicistou, který dlouhodobě žije v Moskvě.

„Už zhruba dva týdny potkávám na ulicích zahraniční fanoušky, Argentince, Brazilce... Zpívají, hrají na hudební nástroje. Rusové na ně zatím koukají trochu jako na exoty, ale věřím, že se do té pravé fotbalové nálady také dostanou,” říká Just.

Podobně jako přípravu zimních olympijskývh her, které v roce 2014 hostilo Soči, postihla i budování fotbalové infrastruktury velká korupční aféra. Zatčen byl Zijavudin Magomedov. „Podílel se na stavbě stadionu v Kaliningradu a na rozšiřování tamního letiště. Obžaloba ho viní z toho, že si z projektu vyvedl 2,5 miliardy rublů, teď je vyšetřován ve vazbě.”

Prostřednictvím šampionátu chce ale prezident Putin ukázat Rusko jinak, než jak ho dlouhodobě líčí západní média. „Chce nabídnout tu hezčí část Ruska, prezentovat ho jinak než jako zemi, kde se jen chlastá a kde medvěd hraje na balalajku,” dodává Just v lehké nadsázce.

Významné je tradičně téma bezpečnosti. „Rusko se veřejně obává provokací ze strany ukrajinské armády,” říká Just. I čtyři roky poté, co Rusové anektovali Krym, se vzájemné vztahy s Ukrajinou ani v nejmenším neurovnaly,

Tradiční hrozba ze strany severokavkazských teroristů není pode Justa příliš reálná. „To jejich podzemní hnutí je fakticky mrtvé, občas se o něco pokoušejí ve svém regionu, ale nemyslím si, že by mohli udeřit v Moskvě nebo Petrohradu. Každopádně platí, že kdyby se cokoli přihodilo, přestal by šampionát fungovat tak, jak Putin zamýšlí, tedy jako imageový projekt, který má Rusko ukázat jinak než jako východní despocii.”

Rusové se podle Justa na turnaj těší, vnímají ho jako příležitost vidět na vlastní oči hvězdy světového fotbalu, které by asi při jiné příležitosti vidět nemohli. „Se vstupenkami se samozřejmě kšeftuje i na černém trhu, jako na každé takové velké akci. Ale i standardním způsobem jsou vstupenky v oficiálních obchodech stále v prodeji, byl jsem se tam podívat, stála tam fronta, lidé se těšili, že si užijí velkých fotbalových zápasů.”

Pro diváky ve velkých městech jako je Moskva či Petrohrad jsou podle českého publicisty vstupenky ekonomicky bez problémů dostupné. „Horší to asi bude v menších městech typu Saransku. Ale tam se případně podívají alespoň v televizi.”

Navzdory na první pohled „hratelné” skupině s Egyptem, Saúdskou Arábií a Uruguayí nedávají ruští fandové mnoho sportovních šancí ruské reprezentaci. „Po nepřesvědčivých výkonech v přípravě čelil dokonce trenér Čerčesov v tisku výzvám, aby odstoupil. Dá se říct, že nad sbornou Rusové už tak trochu zlomili hůl, ale chtějí si šampionátu užít i bez toho.”

Reklama

Doporučované