Hlavní obsah

Rusko rozzuřily ukrajinské dresy pro EURO. Krym podle nich patří Ukrajině

Foto: AP

Zvýrazněná mapa Ukrajiny na nově odhalených dresech národního fotbalového týmu.

Reklama

Ukrajinský fotbalový svaz zveřejnil podobu dresů, které bude národní tým nosit v průběhu fotbalového mistrovství Evropy (EURO). Dresy zdobí obrys země, včetně Krymu i oblastí ovládaných separatisty. Podle Ruska jde o provokaci.

Článek

Na přední straně žlutého dresu jsou vidět bílé hranice Ukrajiny včetně Doněcku i Ruskem anektovaného Krymu. Na straně zadní je potom nápis „Sláva Ukrajině!“, rovněž jako nápis „Sláva hrdinům!“ na vnitřku límce. Obě zvolání se podle agentury Reuters na Ukrajině používají i jako oficiální vojenský pozdrav.

„Opravdu se mi líbí nová podoba dresů našeho týmu. Všem, kteří se teď rozčilují, protože jim vadí naše mezinárodně uznávané hranice nebo náš oficiální státní pozdrav, můžu říct: Nedovolíme urážku našich národních symbolů. Sláva Ukrajině! Společně k vítězství!“ napsal na Twitter ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

UEFA podle BBC dresy schválila. „Dresy ukrajinského národního týmu (a všech ostatních týmů) pro EURO UEFA schválila v souladu s platnými předpisy,“ uvedl řídící orgán evropského fotbalu v prohlášení.

Šéf ukrajinského fotbalového svazu Andrij Pavelko v neděli odhalil dresy ve videu, které zveřejnil na své stránce na Facebooku. „Věříme, že silueta Ukrajiny dodá hráčům sílu, protože budou bojovat za celou Ukrajinu. A celá Ukrajina, od Sevastopolu po Kyjev, od Doněcka a Lugansku po Užhorod je v každém zápase podpoří,“ napsal Pavelko.

Slogan „Sláva Ukrajině!“, který se nachází na zadní straně dresu, web Al Jazeera popsal jako vlastenecký pokřik, který používali protestující v roce 2014, když po silných protestech parlament fakticky sesadil promoskevského prezidenta Viktora Janukovyče. Moskva tehdejší povstání odsoudila jako nezákonné, situace vyvolala ve vztazích mezi oběma zeměmi krizi. Konflikt si od roku 2014 podle BBC vyžádal více než 13 000 mrtvých.

Ruská reakce

Hesla na dresu vyvolala kritiku Moskvy. Připomínají podle ruských úřadů totiž hesla nacionalistických skupin z období druhé světové války. „Ukrajinský fotbalový tým ve svém dresu připojil území ruského Krymu k Ukrajině,“ uvedla tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová a dodala, že slogan na zadní části dresu je „kopií slavného pozdravu z dob nacistického Německa“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle Reuters uvedl, že výběr ukrajinských dresů je výsadou organizátorů turnaje. Na otázku, zda by ukrajinská výstroj mohla způsobit problémy, pokud by se Ukrajina a Rusko utkaly ve vyřazovací fázi turnaje, Peskov odpověděl: „Sport je sport a my se musíme umět nad podněcování nenávisti mezi Rusy a Ukrajinci povznést.“

Ruští poslanci podle BBC označili sadu dresů za „politickou provokaci“. „Je to naprosto nevhodné,“ uvedl zákonodárce Dmitrij Sviščov pro Kremlem podporovanou televizi RT, dříve známou jako Russia Today, a vyzval organizaci UEFA, aby zakročila. „Ať tedy naši hráči vyběhnou na hřiště v tričkách s obrysy ruského impéria, které zahrnují Polsko, Ukrajinu a Finsko,“ řekl Sviščov.

Bývalý generální sekretář Ruského fotbalového svazu Anatolij Vorobjov řekl, že UEFA by mohla zasáhnout, pokud Rusko podá oficiální protest. V rozhovoru pro RT poznamenal, že Ukrajinci navrhli soupravy „pod vlivem lysohlávek“.

Na dresech je podoba Ukrajiny vyobrazena včetně Doněcké a Luhanské oblasti, které ve stejném roce, kdy Rusko anektovalo Krym, obsadili proruští separatisté. Kyjev a proruští separatisté na východě země se dlouhodobě navzájem obviňují z porušování klidu zbraní a čím dál častějších potyček. Západ odpověděl sankcemi.

Velké boje na východě Ukrajiny utichly po uzavření mírových dohod v Minsku v únoru 2015, ale až dosud se žádné příměří nepodařilo zcela udržet a politické řešení konfliktu se prakticky nepohnulo z místa.

Fotbalové EURO, které bylo o rok odložené kvůli pandemii covidu-19, se bude konat od 11. června do 11. července v 11 hostitelských městech, včetně ruského Petrohradu.

Reklama

Související témata:

Doporučované