Hlavní obsah

Piloti nad Izraelem mají problém, Rusko ze své základny v Sýrii ruší GPS signál

Vladimir Putin na návštěvě základny Hmímím.

Reklama

Za problémy s GPS signálem nad Izraelem, na které si stěžují mimo jiné i piloti dopravních letounů, stojí Rusko, informuje server Times of Israel. Podle vědců tak Moskva chrání své vojáky a zároveň dává najevo svou technologickou vyspělost.

Článek

GPS přístroje ukazující žádná, nebo špatná data. S tímto problémem se v posledním roce potýkají piloti létající na Blízkém východě, zejména v okolí Sýrie. Podobné obtíže několik týdnů hlásí též letadla operující na mezinárodním letišti Ben Gurion v Izraeli. Podle profesora Todda Humphreyse z Texaské univerzity se podle údajů z Mezinárodní vesmírné stanice podařilo potvrdit, že za rušením skutečně stojí Rusko. Chyby GPS signálu jsou podle vědce i u Putinova sídla v Kremlu nebo na ruských hranicích s Norskem a Finskem.

Humphreys v rozhovoru pro server The Times of Israel uvedl, že židovský stát je rušením GPS pravděpodobně zasažen omylem. Systém totiž Rusové spustili na své letecké základně Hmímím v Sýrii poté, co na ni v lednu zaútočily drony islamistů. Kreml tehdy uvedl, že ačkoliv byly přístroje primitivní, technologii zaměřování a signál měly na takové úrovni, že konstruktéři museli mít „pomoc zvenčí“.

Podle Humphreyse Rusko rušením nejen chrání své vojáky, ale také ukazuje svou technologickou vyspělost. Ruská ambasáda nařčení popřela s tím, že jde o „fake news“, americký vědec však řekl, že „signál vidí až z vesmíru“. Technologie pracuje na principu kombinace přímého rušení signálu a jeho upravování, čímž se zmatou přístroje, které GPS využívají. Výhoda pro Rusy je, že jejich piloti na rozdíl od jiných zemí globální poziční systém nevyužívají. Místo toho se řídí podle svého vlastního globálního navigačního satelitního systému GLONASS.

Podle amerického generála Raymonda Thomase je Sýrie centrem nejagresivnější elektronické války na světě. Právě Sýrie spolu s několika arabskými médii obvinila Izrael z toho, že útočí na syrské obranné mechanismy, zejména vzdušnou obranu. Ty údajně sám spouští, nebo naopak vyřazuje z provozu.

Reklama

Související témata:

Doporučované