Hlavní obsah

Rusko utáhlo kohouty, zastavilo vývoz ropy do Běloruska

Foto: Profimedia.cz

Rusko odřízlo Bělorusko od dodávek ropy (ilustrační foto).

Reklama

Důvodem jsou neshody ohledně ceny suroviny, na jejímž dovozu je běloruská ekonomika závislá. Ještě v prosinci obě země jednaly o hlubší integraci.

Článek

„Dodávky se zastavily. Běloruské rafinerie pracují v režimu minimálního technického provozu,” uvedl v pátek představitel běloruské státní ropné společnosti Belněftěchim, kterého citovala agentura Interfax. Rafinerie v Mazyru a Navapolacku zatím zpracovávají své zásoby.

O zastavení dodávek informovala s odkazem na zdroj z běloruského naftového průmyslu i ruská agentura RIA. Přísun ropy se měl zastavit už 1. ledna. Zastavení dodávek ropy je důsledkem pravidelných sporů o cenu dovážené suroviny.

Bělorusko je na dovozu ruské ropy závislé. Využívá ji k vlastní spotřebě, ale také dále zpracovává a vyváží hlavně do zemí Evropské unie. Zpracovaná ruská ropa tvoří základ běloruského exportu.

Ceny suroviny se zvedly už na začátku minulého roku kvůli ruskému „daňovému manévru“, který má postupně Bělorusko připravit o výhodnou slevu na dovoz ropy. Smlouva ale přestala platit 31. prosince.

Cesta k integraci s Ruskem

Současné krizi předcházely prosincové schůzky běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. Politici projednávali „cestovní plány” hlubší integrace obou jejich zemí v rámci existujícího Svazu Ruska a Běloruska.

Po nich Lukašenko nešetřil kritickými výroky na adresu Rusů. „Jestliže se Rusko pokusí narušit naši svrchovanost, víte, jak zareaguje mezinárodní společenství. Budou vtaženi do války. Západ a NATO to (předpokládané ohrožení suverenity Běloruska, pozn. red.) už nebudou tolerovat, protože to budou považovat za vlastní ohrožení. A v něčem budou mít pravdu,” řekl 24. prosince ruské rozhlasové stanici Echo Moskvy.

O týden později pak přikázal vyjednávání o cenách ropy ukončit. Zároveň nařídil dodávky ropy z alternativních zdrojů. A kompromisu mezi Minskem a Moskvou se zatím nepodařilo dosáhnout ani po telefonickém hovoru mezi Lukašenkem a Putinem.

Jiná je situace ohledně cen plynu. Oba prezidenti se v pondělí shodli na prozatímních podmínkách dodávek. Konečnou dohodu schválí v polovině ledna po pravoslavných vánočních svátcích.

Hádky o ceny surovin přitom provází celou historii bělorusko-ruských vztahů od nástupu Lukašenka. Vedou se hlavně „války o plyn”, tedy tvrdá vyjednávání o cenách plynu, tranzitních poplatcích a také placení běloruských dluhů Rusku. V červnu 2010 dokonce Rusko dodávky plynu omezilo. Lukašenko často při vyjednávání s Ruskem manévruje a snaží se Moskvě dokázat, že není pro Minsk jediným partnerem.

Reklama

Doporučované