Hlavní obsah

Rusko ze svých kin stáhlo černou komedii o smrti Stalina

StalinVideo: Lucie Svobodová

 

Reklama

Ruská kina nejspíš nebudou promítat film o smrti Stalina. Podle tvrzení ministerstva kultury je černá komedie režiséra Armanda Iannucciho nudná, urážející a odporná.

Článek

Poradní výbor ruskému ministerstvu kultury doporučil již dříve posunout premiéru filmu Smrt Stalina tak, aby nekolidovala se 75. výročím konce bitvy o Stalingrad. Nyní to vypadá, že se snímek do ruských kin nedostane vůbec. Ruské ministerstvo kultury stáhlo povolení film promítat, protože je prý urážlivý. Snímek úředníci zhlédli na soukromé projekci v pondělí. Místopředsedkyně parlamentní komise pro kulturu Jelena Drapeková prý nikdy neviděla nic tak nechutného a ve filmu vidí prvky extremismu.

V komedii Smrt Stalina, která obdržela čtyři ceny britského nezávislého filmu BIFA, účinkuje Steve Buscemi jako Nikita Chruščov či Jason Isaacs jako maršál Žukov. Podle tvůrce filmu Armanda Iannucciho, autora politické satiry Veep, se snímek líbil všem Rusům, kterým ho zatím pouštěli, a to i ruským novinářům - připadal jim prý zároveň vtipný i pravdivý. Stále také doufá, že se podaří ho v ruských kinech promítat.

Přesto ale po předpremiéře 21 ruských diváků podepsalo dopis ministru kultury Vladimirovi Medinskému, kde navrhují prověření toho, zda snímek neporušuje některé z ruských práv či nezesměšňuje národní historii a symboly, jako je třeba sovětská hymna.

Pavlovi Pozhigailovi z komise pro kulturu vadí, že film zobrazuje maršála Žukova jako hlupáka. Žukov je oslavován především kvůli poražení nacistů v bitvě u Stalingradu. Ruská komunistická strana, druhá nejsilnější strana v parlamentu, označila film za „formu psychologického nátlaku vůči zemi“.

Reklama

Doporučované