Hlavní obsah

Rusko: Zjištění novinářů o identitě podezřelého ze Salisbury je fabrikací, má jen odvést pozornost

Otrávení Sergeje Skripala: Rusové popírají, že by útočníkem mohl být plukovník Čepiga.Video: Martin Zíta, AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rusové popírají, že by jedním ze dvou podezřelých z útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji mohl být dekorovaný plukovník Anatolij Čepiga. Podle mluvčí ministerstva zahraničí je zjištění investigativních novinářů fabrikací.

Článek

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová se proti zjištění investigativního serveru Bellingcat ohradila na svém facebookovém účtu. Podle ní jde o fabrikaci, která má za úkol dál pohánět informační kampaň, jejíž cílem je odvést pozornost od otázky, co se v Salisbury skutečně stalo.

Investigativci serveru Bellingcat společně s ruským serverem Insider ve středu uvedli, že mužem vystupujícím pod jménem Ruslan Boširov je ve skutečnosti plukovník tajné služby a bývalý člen elitního komanda Specnaz Anatolij Čepiga.

Britské úřady po vydání zjištění investigativců situaci nekomentovaly. Deník The Guardian ale uvádí, že britští vyšetřovatelé se k variantě, že podezřelým skutečně je Čepiga, přiklánějí.

Proti informaci kromě mluvčí ruské diplomacie vystupují také prokremelská média. Deník Komsomolskaja pravda zjištění zpochybnil na základě informací z ruských vojenských sborů. Anatolij Čepiga má být podle deníku na aktivity, které mu Bellingcat připisuje, překvalifikovaný.

Podle investigativního serveru se Čepiga kromě působení v Čečensku v roce 2014 pohyboval blízko ruských hranic s Ukrajinou a v prosinci téhož roku měl při tajném ceremoniálu z rukou ruského prezidenta Vladimira Putina přebrat nejvyšší státní vyznamenání Hrdina ruské federace. Podle indicií právě za operaci v tehdy začínajícím konfliktu na východě Ukrajiny.

Komsomolskaja pravda ale píše, že akademie v Blagověščensku produkuje diplomaty. Nikoliv vojáky do pole. Absolvent akademie s Čepigovým profilem by podle deníku nebyl poslán na „kdejakou misi“ u hranic s Ukrajinou.

Reklama

Související témata:

Doporučované