Hlavní obsah

Ruský miliardář si objednal jachtu za 10 miliard korun. Španělé mu ji na týden zabavili

Než ruský miliardář poslal doplatek za výrobu superjachty, Španělé ji zabavili.

 

Reklama

Superjachtu měli po měsících testování dopravit k ruskému multimiliardáři Andreji Melničenkovi. Na cestě ale čekala překážka.

Článek

Největší námořnická plachetnice na světě po měsících testování mířila ke svému majiteli. Ruský miliardář Andrej Melničenkov ale podle loděnice Nobiskurg nezaplatil poslední splátku, která činila v přepočtu více než 264 milionů korun.

Firma Valla Yachts Limited, na kterou je jachta registrována, navíc výrobcům měla dlužit v přepočtu dalších více než 148 milionů za extra poplatky a náklady, které vznikly v průběhu stavby.

Superjachtu proto úřady minulý týden zabavily, když ve středu vjela do gibraltarského přístavu, aby natankovala. Odtud byla v úterý propuštěna na základě dohody, kterou vypracovali právníci.

Ve středu ráno vplula námořní plachetnice A do gibraltarského přístavu.

Jachta je dlouhá neuvěřitelných 143 metrů, nejvyšší stěžeň dosahuje do výše 91 metrů a je v něm dokonce umístěn malý pokoj. Trup lodi je vyrobený z oceli v kombinaci s uhlíkovými vlákny a paluba z teakového dřeva.

Před původním názvem Bílá perla upřednostnil multimiliardář pojmenování pouze písmenem A, aby vyjížděla v lodních registrech jako první. Celé jméno ale zní Námořní plachetnice A. Odhadovaná cena plavidla činí v přepočtu necelých 10 miliard korun.

Podívejte se na video z jiné luxusní lodi. Pronájem jejích kajut zaplatila svým zaměstnancům na několik dní americká nábytkářská společnost za odměnu.

Video: Marie Vladyková

Reklama

Související témata:

Doporučované