Hlavní obsah

Režisér kritizoval poměry v Rusku. Obvinili ho ze zpronevěry

Ruský režisér Serebrennikov je v domácím vězeníVideo: Reuters

 

Reklama

Ruský režisér Kirill Serebrennikov je zatím v domácím vězení, za údajnou zpronevěru asi milionu dolarů mu hrozí až 10 let za mřížemi.

Článek

Moskevský soud nařídil domácí vězení ruskému režisérovi Kirillu Serebrennikovi, jehož úřady podezírají ze zpronevěry státních prostředků poskytnutých na rozvoj umění. Režisér, jehož díla kritizují byrokracii, korupci i vedení státu, obvinění odmítá. Na jeho stranu se postavila řada představitelů evropské divadelní a filmové scény.

Sedmačtyřicetiletý Serebrennikov byl zatčen v úterý v Petrohradě, kde právě natáčel film. Následně byl převezen do Moskvy, kde na něj byla uvalena vazba. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až desetiletý trest vězení.

Serebrennikov je podezřelý, že zpronevěřil asi milion dolarů (přes 22 milionů Kč) poskytnutých na jeho tvorbu v letech 2011 až 2014. Před soudem obvinění odmítl s tím, že peníze použil na projekty pro mladé talenty. Serebrennikov působí od roku 2012 jako umělecký ředitel divadla Gogol Center.

Na základě dnešního rozhodnutí soudu také nesmí Serebrennikov až do 19. října bez souhlasu vyšetřovatelů používat telefon ani jiné komunikační prostředky. Soud odmítl jeho propuštění na kauci.

Před soudní budovou, kde se případ projednával, se shromáždilo několik stovek režisérových příznivců.

Reklama

Doporučované