Hlavní obsah

Ruský velvyslanec přijel na Hrad. Za kým? Zeman byl totiž v Lánech

Foto: Janek Kroupa, Seznam Zprávy

Úterý 11:47 hodin. Vůz ruského velvyslance Zmejevského opatřený vlaječkou, opouští areál Pražského hradu.

Reklama

Prezidentské kanceláři více než 24 hodin trvalo, než přiznala, že na Hradě jednal ruský velvyslanec. Kancléř Mynář zároveň s tím přidal svoje vysvětlení, co tam ambasador dělal, když český prezident nebyl přítomen.

Článek

Na Pražském hradě jednal v úterý 25. května dopoledne ruský velvyslanec Alexandr Vladimirovič Zmejevský.

Jak dokládá fotografie pořízená reportérem Seznam Zpráv, velvyslancova černá limuzína opustila bránu hradního areálu směrem na Prašný most přesně v 11 hodin 47 minut.

S kým ruský ambasador na Hradě mluvil a proč se sem osobně dostavil, nebylo celých 24 hodin jasné. Redakce ověřila, že Miloš Zeman v době ambasadorovy návštěvy pobýval v Lánech a na Hradčanech se tedy nevyskytoval.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Přítomnost ruského velvyslance na Hradě redakce ověřovala. Pak ji kancléř po více než 24 hodinách oficiálně přiznal a přidal svoje vysvětlení.

Podle dvou zdrojů Seznam Zpráv blízkých Hradu byl Zmejevský za prezidentovým poradcem Martinem Nejedlým. Zdroje dokonce uvedly, že tak to velvyslanec oznámil při vjezdu do hradního areálu.

Martin Nejedlý však redakci v úterý popřel, že by se s velvyslancem potkal, i když v inkriminovanou dobu na Hradě ve stejné době byl.

„S panem velvyslancem jsem se neviděl už zhruba rok,“ řekl Nejedlý Seznam Zprávám. „Měl jsem kolem poledne schůzku s pohledným pětatřicátníkem, který mluvil plynně česky. Zmejevský to nebyl,“ doplnil Zemanův poradce. Tvrdí také, že dokonce ani nevěděl o přítomnosti ruského vyslance na Hradě.

Velvyslancův černý Mercedes odjížděl podle očitého svědectví reportéra Seznam Zpráv ze třetího hradního nádvoří, kde má Martin Nejedlý kancelář stejně jako kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

Ten v úterý na přímý dotaz, zda byl ruský velvyslanec u Martina Nejedlého, či právě u něj, neodpověděl. Odvolal se na to, že Hrad minulý pátek zařadil Seznam Zprávy na černou listinu médií, jimž neposkytuje ani základní informace.

„Doporučuji si přečíst moje prohlášení k médiím. Hezký den,“ napsal pouze v SMS zprávě. Podle všeho tím myslel prohlášení z konce týdne, podle kterého nebude poskytovat informace vybraným médiím. Seznam Zprávy jsou jedním z nich.

Teprve o více než 24 hodin později se Hrad – v prohlášení pro ČTK – k pobytu Zmejevského na Hradě v čase prezidentovy nepřítomnosti vyjádřil.

Uvedl, že s velvyslancem jednal právě kancléř Mynář a že ambasador ho žádal o pomoc s pobytovými povoleními pro zaměstnance střední školy při velvyslanectví Ruské federace v Praze, kterých se dotkne do konce května ohlášené vyhoštění z ČR. Podle ruské strany hrozí škole uzavření.

Ministerstvo zahraničí nebylo o návštěvě velvyslance informováno. „Ministerstvo zahraničních věcí ústředně neeviduje styk diplomatického sboru se státními úřady,“ napsala v úterý redakci mluvčí ministerstva Eva Davidová.

Ruská ambasáda na dotazy Seznam Zpráv o účelu návštěvy ambasadora na Hradě nereagovala.

Na konci května by kvůli ruské účasti na vrbětických výbuších měly z Česka odletět desítky ruských diplomatů a pracovníků ambasády. Kvůli diplomatické roztržce by se počty na obou úřadech měly srovnat na 7 diplomatů a 25 ostatních technických a administrativních zaměstnanců.

Rusové přitom v Česku měli ještě po vyhoštění prvních 18 lidí na ambasádě 27 diplomatů a 67 ostatních pracovníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované