Hlavní obsah

Rusové nám byli k smíchu. Byla to ale největší porevoluční chyba, říká Kosatík

Kosatík: Stále tady existuje nostalgie po komunismu, lidé myslí, že ráj existoval.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nedošlo nám, že pád komunismu nebyla naše výhra, popisuje historik a spisovatel Pavel Kosatík.

Článek

Jestli v nás něco přetrvává z dob totality, pak je to neschopnost společnosti generovat samostatné lidi. „Komunismus vodil všechny za ručičku, na tom byl postavený, aby je mohl ovládat,“ vysvětluje ve Výzvě historik a spisovatel Pavel Kosatík.

Po nadšení 90. let jsme podle něj také zapomněli na to, že stát musí být užitečný v mezinárodním měřítku. „Víte, třeba postoj k uprchlíkům. Říct, že nikoho nepřijmeme a hotovo, to není politika, to je dětinský postoj. Politika musí nabízet řešení,“ tvrdí.

Lze přitom hledat inspiraci v dějinách? „První republiku si idealizujeme. Trochu ze zoufalství a díky tatíčkovskému kultu. I tehdy se dělala politika tak, že by se vám to nelíbilo,“ říká mimo jiné autor scénáře k seriálu České století, a který připravuje unikátní publikace ke každému roku „masarykovského“ státu.

Jsou pro český národ skutečně osmičkové roky magické? Jsme schopni se poučit z historie, třeba z událostí srpna 1968, jehož výročí se blíží? Patří k Čechům jistá míra rusofilství? A proč je odkaz Václava Havla aktuálně vyprázdněný? Podívejte se v rozhovoru nahoře ve videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované