Hlavní obsah

Jsem zavilý odpůrce kouření. Ale říkám: Lidé kuřte, koho bychom operovali? vtipkuje kardiochirurg Pirk

Pirk: Zkušenost s politikou byla nezaplatitelná škola. Kdo neprošel stranickými sekretariáty, je úplně ztracený.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Každý pacient je pro mě VIP. Pro každého děláme maximum. U slavných jsme jen možná trochu nervóznější, připouští přednosta kardiocentra IKEM.

Článek

Největší polistopadovou chybou bylo zavedení přímé volby prezidenta. Myslí si to alespoň přední český kardiochirurg Jan Pirk, který je jednou z tváří kampaně ke sto letům od vzniku Československa s heslem „Neměnil bych“.

Sám ale změnil řadu životů díky tomu, že provedl na tři tisíce operací srdce a bezmála tři stovky transplantací.

„Setkání s politikou byla pro mě nezaplatitelná škola. Stejně jako medicína i politika má svá pravidla. A kdo si neprošel tím politickým životem od nejnižší úrovně ve stranickém sekretariátu, je pak ztracený,“ tvrdí ve Výzvě muž, který byl v první přímé prezidentské volbě v týmu Jana Fischera a před druhou se nechal slyšet, že prezident Miloš Zeman by už ze zdravotních důvodů funkci vykonávat neměl.

Proč nikdy neemigroval, když příležitost i nabídky jako renomovaný chirurg měl? Čím to, že Češi jsou na svou vlast málo hrdí? Jak jako zavilý nekuřák vnímal snahy o oslabení protikuřáckého zákona? Proč není hrdý na žádnou ze svých operací? A jak se člověk srovnává s tím, že pacient může umřít? Podívejte se v rozhovoru nahoře ve videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv i na Facebooku.

Reklama

Doporučované