Hlavní obsah

Rusové ohlásili nález další vyvrtané díry v plášti Mezinárodní vesmírné stanice

Foto: Shutterstock.com

Mezinárodní vesmírná stanice.

Reklama

Na plášti kosmické lodi Sojuz napojené k Mezinárodní vesmírné stanici našli ruští kosmonauti další stopy po vrtání. Díra, kterou objevili, je hluboká asi 15 milimetrů. Nález dvoumilimetrového vrtu na konci srpna vyvolal roztržku mezi Rusy a Američany.

Článek

Ruští experti našli na plášti kosmické lodi Sojuz napojené k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) další stopy po vrtání. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na své zdroje v ruském kosmickém průmyslu. Nové známky poškození prý ruští kosmonauti objevili při průzkumu miniaturní videokamerou.

V noci na 30. srpna podle ruských odborníků z lodi Sojuz připojené k ISS unikl vzduch kvůli dvoumilimetrové trhlině provrtané zevnitř. Otvor byl okamžitě hermeticky uzavřen a tlak v orbitálním komplexu se dostal na náležitou úroveň. Podezření, že plášť Sojuzu byl poškozen v ruském výrobním závodu Eněrgija, vyšetřování podle ruských médií neprokázalo.

Podle dnešní zprávy TASS byly stopy po vrtání objeveny při analýze videa i na vnějším štítu, který loď chrání před dopady meteoritů. „Ten, kdo plášť provrtával, pronikl skrz do hloubi 15 milimetrů a narazil hrotem vrtáku až do vnějšího štítu,” citovala ruská agentura nejmenovaného experta.

Záhada kolem otvoru v plášti ruské lodi Sojuz, která koncem srpna způsobila nevelký únik vzduchu z ISS, byla ve čtvrtek tématem telefonického rozhovoru mezi šéfy kosmických agentur USA a Ruska. Telefonát následoval po obviněních, která se objevila v ruském tisku, že otvor záměrně vyvrtali američtí členové posádky ISS.

Ruský list Kommersant totiž ve středu napsal, že podle hlavní ruské vyšetřovací verze otvor vyvrtali členové americké posádky. Kvůli onemocnění jednoho z nich chtěli prý záměrným poškozením Sojuzu vyvolat nutnost spěšného návratu na Zemi. Pokud by totiž posádka musela ISS opustit z důvodu nemoci, nikoli kvůli technické poruše, museli by Američané novou kosmickou loď zaplatit.

Správce amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstine a ředitel ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin se podle informace agentury Interfax během telefonátu dohodli, že kauzu do závěru vyšetřování nebudou komentovat.

Spekulace o vině posádky rozvířil v minulých dnech sám Rogozin, který prohlásil, že ruští vyšetřovatelé „věnují pozornost i verzi o záměrném poškození lodi ve vesmíru”. Ve středu ale na Twitteru uvedl, že „šíření fám a obvinění (vyšetřujícím) expertům nepomáhá a škodí přátelským vztahům na palubě ISS”.

Reklama

Doporučované