Hlavní obsah

Zlaté časy pro zaměstnance končí. Mzdy už tolik neporostou, firmy se bojí krize

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ekonomika zrychlovala, růst mezd ale zpomalil, v některých odvětvích dokonce stagnoval. A lepší to nebude, říká předpověď na rok 2020.

Článek

Česká ekonomika v roce 2019 v porovnání s předchozím rokem vzrostla o 2,5 %. Růst mezd ale ve srovnání s předchozími lety zpomalil. Vyplývá to z aktuálního mzdového průzkumu personálně poradenské společnosti Hays.

Největší zpomalení, až stagnace byly v oborech financí, logistiky, cestovního ruchu nebo administrativy. „Mírnější růst mezd oproti rokům předchozím, obvykle maximálně okolo 8 %, je patrný v oblasti stavebnictví, IT, výroby a strojírenství nebo v některých oblastech obchodu,“ píše se ve zprávě.

Stejný trend se očekává i v roce 2020. „Tempo růstu mezd bude i nadále zpomalovat,“ uvedl ředitel společnosti Hays pro ČR Ladislav Kučera. Platy v některých oborech začnou stagnovat, protože firmy jsou čím dál obezřetnější kvůli hrozícímu zpomalení ekonomiky.

Tempo růstu mezd se zpomalilo i v tak žádaném oboru, jako jsou IT služby. Podle průzkumu už jsou nároky uchazečů v této oblasti neudržitelné a navíc ubylo nových investic ze zahraničí.

A významný propad mezd zaznamenalo i stavebnictví, kde ještě v roce 2018 rostly platy až o 20 procent. „V roce 2019 růst mezd meziročně zpomalil na 7 % a v roce 2020 se očekává další mírné zpomalení tempa přibližně na 5 %,“ vyplynulo z průzkumu.

Zároveň zůstává řada neobsazených míst – na jednoho nezaměstnaného připadá 1,7 volné pozice. V oblastech s nejnižší nezaměstnaností, jako je Praha, je to dokonce pět pracovních nabídek.

Firmy podle průzkumu častěji než dřív s obsazením pozice váhají a čekají na nejvhodnějšího kandidáta. „Tendence, která převažovala v letech 2017 až 2018, kdy společnosti nabíraly téměř zkratkovitě, jen aby pracovní místo naplnily, je nyní téměř minulostí,“ dodal Kučera.

Zaměstnavatelé mají podle Kučery problém s naplněním míst v oblasti IT a telekomunikace. „Tento segment má nejméně kandidátů. V informačních technologií chybí zhruba 30 tisíc odborníků. Místa v tomto segmentu totiž vznikají rychle, ale náš trh na na to nedokáže reagovat,“ řekl Kučera. Novým trendem je důraz na automatizaci. I tady ale podle Kučery chybí lidé, kteří by se přístroje starali.

Kde najít kandidáty? Na Facebooku

Česká republika má dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, zaměstanavatelé se perou o své kandidáty a často sází na sociální sítě. „Zaměstnavatelé se snaží prezentovat mnohem více na sociálních sítích, podle našich dat využívá 5,7 milionů Čechů sociální sítě,“ řekl Kučera.

„Z toho 5,3 milionu Čechů používají Facebook, 2,3 milionů Instagram a Twitter používá pouze 389 tisíc Čechů,“ doplnil šéf Hays. Podle průzkumu pak každý Čech stráví na sociálních sítích denně 143 minut.

Průzkum vznikl vyhodnocením více než 7 000 pracovních nabídek registrovaných v průběhu roku 2019 a rozborem dat poskytnutých více než 22 000 potenciálními uchazeči o pracovní místa.

Reklama

Doporučované