Hlavní obsah

Manažerům dochází optimismus. Mzdy podle nich porostou pomaleji

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Dobře už bylo. Finanční ředitelé českých společností snížili očekávání na výrazné zvyšování mezd zaměstnanců. Pro příští rok sice stále čekají nárůst, ale předpokládají spíše zpomalení trendu. Firmy začínají být více opatrné.

Článek

Data vyplývají z předběžných výsledků analýzy, kterou vypracovala poradenská společnost Deloitte. Oslovila manažery českých firem odpovědné za řízení financí.

„Obavy, že se něco stát může, se za poslední tři roky neustále zvyšují. Já s tím souhlasím a myslím si, že těch rizikových faktorů zejména ve světové ekonomice je hodně a řada z nich může dopadnout hodně tvrdě i na českou ekonomiku,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda představenstva Deloitte Josef Kotrba.

Jaký růst platů očekávali finanční ředitelé českých firem pro jednotlivé roky.

Nejoptimističtější byli manažeři v roce 2017, kdy výrazné zvýšení platů v následujícím roce předpovědělo 55 procent dotázaných finančních ředitelů. V roce 2018 pak mzdy vzrostly průměrně o 8,1 procenta, reálně o 5,9 procenta.

Trend se opakoval i v roce 2018, kdy výrazné navyšování platů předpověděla téměř polovina ředitelů. Optimismus klesl až letos, kdy jej očekává pouze jedna pětina dotázaných. Valná většina uvažuje spíše o střídmějším růstu.

Podobné výsledky jako letos analýza Deloittu přinesla v roce 2016 na rok 2017. Důvěra finančních manažerů v rychle rostoucí platy byla pouze na úrovni 27 procent. Průměrná mzda však v roce 2017 vyrostla o sedm procent, reálně o 4,4 procenta.

Chladnější prognózy pravděpodobně souvisí i se zpomalováním české ekonomiky, očekávanými dopady zpomalování německého hospodářství a odchodem Velké Británie z EU.

Předpokládaný vývoj mezd na příští rok se přesto nejeví nikterak hrozivě, upozorňuje Josef Kotrba. „Růst reálných mezd stále existuje, ale postupně se utlumuje. Když se podíváte na rok 2018 po čtvrtletích, pořád se jedná o velký růst. Jen je stále menší a menší. Projevuje se tu stejný trend, který lze pozorovat v Polsku i na Slovensku.“

Reklama

Doporučované