Hlavní obsah

Růst nakažených? Nic hrozného, říká hejtman jednoho z nejzasaženějších krajů

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Reklama

Článek

Epidemie v Česku nabírá na síle, za čtvrtek v zemi přibylo přes tři a půl tisíce nových případů nákazy a mezi nejpostiženějšími kraji je ten Jihočeský. Kde se stala chyba?

Hostem Ptám se já byl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Čísla nových případů nemoci covid-19 v Česku jsou za poslední dny extrémně vysoká a jejich rychlý růst nápadně připomíná loňský podzim. Vláda přitom v týdnu jen opatrně přijala sadu zpřísňujících opatření. Zkrátit se má platnost testů, které navíc budou od 1. listopadu placené, zpřísní se i pravidla pro nošení respirátoru ve vnitřních prostorách a do kontrol bezinfekčnosti by se měli zapojit i restauratéři (celý seznam opatření naleznete ZDE).

Podle hejtmana jihočeského kraje ale není situace zdaleka tak dramatická, jak se může na první pohled zdát. „Na těch číslech se ukazuje, že to není úplně nic hrozného. Neměli bychom se fixovat jen na počty pozitivních, ale na to, jaký mají přenos do rizikových skupin a musíme to sledovat ve vztahu k nemocnicím,“ vysvětloval na příkladu situace svého kraje, který patří co do počtu nákaz k těm nejpostiženějším. Dodal, že mu vadí, že politici situaci lépe nevysvětlují, protože společnost je vyděšená a „nese si jizvy“ z minulých vln pandemie.

Kuba zdůraznil, že nákazy rostou hlavně mezi mladšími ročníky, které se potkávají ve školách. Tvrdí navíc, že jde o přirozený proces, který ale z hlediska zátěže nemocnic neznamená nic. A právě na zdravotnické kapacity by se měla společnost soustředit.

„Musíme si říct, co je společnost schopná, co může dělat a za jakých ekonomických a sociálních nákladů. Můžeme si říct, že chceme, aby se nenakazilo žádné dítě, to ale už nechceme skrze zavření dětí doma absolvovat. Celý souboj s koronavirem není o tom, že ty počty nakažených srazíme na nulu, ale má přece být, že nechceme přetěžovat ten zdravotnický systém,“ dodal s tím, že při naočkovanosti 85 % osob nad 65 let v jeho kraji se nedá očekávat návrat scénáře z minulého roku.

A s tím, jak namotivovat co nejvíce lidí k očkování, si politici stále lámou hlavu. Částečně tomu má napomoci i konec proplácení testů pojišťovnami, které Kuba vítá. A nesouhlasí, že by se společnost měla přizpůsobovat těm, kteří očkování odmítají. „Přeci všichni měli možnost se za veřejné peníze posledních osm měsíců nechat naočkovat, naše sestřičky na ně čekaly v halách na výstavišti nebo se za nimi jezdilo. Do center ani na náměstí, kam jsme jezdili, už pak nikdo nechodil. Ta odpovědnost musí být do jisté míry osobní,“ komentoval Kuba například fakt, že i mezi seniory je stále asi 350 tisíc neočkovaných.

A jak ochránit děti? „Pokud budeme pořád dokola testovat, ponese to to, že budeme pořád děti dávat do karantén,“ vyjádřil se Kuba s tím, že i z toho důvodu na jihu Čech doporučili prodloužit podzimní prázdniny, a získat tak devět dní, kdy se rozdělí kolektivy. Testování by pak mělo následovat po návratu do škol. „Tak můžeme vytáhnout pozitivní a nemusíme všechny posílat do karantény,“ upozornil.

Jak vnímá jihočeský hejtman nová opatření vlády? A kde se podle něj v současném řízení pandemie chybuje?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované