Hlavní obsah

Přehledně: Kde všude musíte mít nově respirátor a za co vás vyhodí z hospody

Foto: ČTK

Pravidla pro používání respirátorů se zpřísňují.

Reklama

V úterý laboratoře odhalily 3 246 nově nakažených nemocí covid-19. Vláda se na to proto rozhodla zareagovat zpřísněním některých opatření. Schválila je na dnešním mimořádném zasedání.

Článek

Nová opatření by měla platit od 25. října a od 1. listopadu.

Co tedy nově platí?

Kontrola na bedrech restaurací

Číšníci nebo jiný vybraný personál budou od 1. listopadu muset kontrolovat u příchozích zákazníků bezinfekčnost. Bez platného certifikátu je nesmí do zařízení pustit.

Certifikáty o očkování, prodělaném onemocnění nebo platném testu se už kontrolují třeba u vstupů do divadel, kin nebo bazénů. Na restaurace a jiná stravovací zařízení se tato povinnost zatím nevztahovala.

„Je to určitý diskomfort, to je jasné, ale myslím, že to provozovatelé chápou. Jsou to prostory, kde dochází k šíření nákazy, může docházet ke komunitnímu šíření. Každý, kdo byl v zahraničí, ví, že tam ta povinnost je. Není to v evropském kontextu nic abnormálního a věříme, že je to správné,“ odůvodnil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Nařízení nebude platit v takzvaných foodcourtech v obchodních centrech, kde není možné takovou kontrolu provádět. Jinak to bude i u hromadných akcí, které se v restauracích konají, třeba u oslav. Tam bude muset certifikáty kontrolovat pořadatel akce, který za jejich platnost bude i ručit.

Respirátor v uzavřených prostorách

Lidé pracující v kolektivech ve vnitřních prostorách budou muset opět navléknout respirátory. Tato povinnost doposud neplatila pro stálé kolektivy.

„Ochranu mít nemusí jen pracovník, který je v kanceláři sám,“ uvedl Vojtěch. Nařízení platí už od 25. října.

Zkrácení platnosti testů

Od 1. listopadu budou mít testy na koronavirus kratší platnost. PCR test bude místo sedmi dnů platit jen 72 hodin, antigenní test pak bude platný jen 24 hodin.

Testem se nově nebudou muset prokazovat děti do 12 let. Doposud to platilo jen pro děti do 6 let. Nařízení platí rovněž od 1. listopadu.

Testy budou placené

Od 1. listopadu si lidé, kteří nebudou mít výjimku nebo jim to neurčí lékař, za test na koronavirus zaplatí. A to jak za antigenní, tak za PCR. Původně vláda plánovala zpoplatnění testů až od začátku prosince, rozhodla se ale termín o měsíc zkrátit. Důvodem je částečně i motivace lidí k očkování.

„Není nic špatného, pokud to stát udělá. A nejsme to jen my, Německo to zrušilo od 11. října. Ty státy jasně říkají: Očkování je pro nás priorita a my to říkáme taktéž,“ uvedl ministr zdravotnictví. Zkrácení termínu ministerstvu poradily klinické skupiny.

Test zdarma budou mít jen děti do 18 let, lidé, kteří se očkovat nemohou nebo lidé, kterým test indikuje lékař či krajská hygiena. To je třeba po kontaktu s nakaženým nebo v případě příznaků.

„Jsou tam výjimky u osob do 18 let, pro osoby, které se nemohou očkovat, pro ty, kteří jsou rozočkováni, mají za sebou alespoň první dávku. Jim nadále budou testy hrazeny,“ upřesnil Vojtěch.

Reklama

Doporučované